четвртак, 14. септембар 2023.

DŽEM OD DRENJKA

 

Tokom prethodnih dana uskupljao se opali i sazreli drenjak u avliji, i sve se čuvalo i sakupljalo u zamrzivaču.

Dan pre nego što ćemo kuvati džem, drenjak je odleđen i tek uveče skuvan na vatrenom šporetu da omekavi.

Sutradan drenjak je proceđen hladan, rukama uz pomoć rukavice, na presu (ista presa kroz koju cedimo i šipurak, a isti postupak kuvanja i rada kao i kod šipurka).

Dobijena tečnost prvo se skuva bez šećera, dok malo sve ne uvri, a tek onda se doda šećer. I po ubacivanju šećera, treba voditi računa i budno mešati i nadzirati stanje u šerpi. Nisam htela dodavati nikave džem fiksatore (a nisam htela to da kupim i to je bio poseban sukob, jer niko nije verovao da sve može da se prirodno skuva, doduše malo dužim putem). Samo se malo duže kuva, meša, ali prirodnim putem, i sve se da strpljivo mešati i ukuvati do prave gustine (a možda sam samo malo ostavila ukuvanije kažu mi neki degustatori, ali neka sam, jer moći će da se namažu linceri, a ako je ređe onda takav džem iscuri iz palačinke).

Isto kao i kod šipurka, odnos dobijene tečnosti i šećera treba da bude, a dakle na 1 litar dobijene tečnost da ide po 500 g šećera. No, pošto je drenjak oporiji i kiseliji, ja zaokružim cifre i na 4,5 litra dobijene tečnosti stavim samo 3 kg šećera. I nisam pogrešila (a da sam precizno računala trebalo je staviti oko 4,250 g do 4,500 g šećera, i onda bi neko od 2 degustatora rekao da je kiselo, pa bi se još dodavalao; ovako u startu dodati sve odjednom i posle kome se sviđa tako i ko voli drenjak mora da svikne na malo oporosti, lekovitosti i kiselosti).

Zatim se sve, a po stavljanju šećera, mešanjem ukuva do željene gustine.

Smaći skuvano i sipati vruće u tople teglice zagrejane na kraju vatrenog šporeta (pošto se pri kuvanju pokazala i pena na kraju ukuvavanja džema, pre sipanja u teglice kašikom skinuti penu sa površine - nešto što se ne desi kad se kuva šipurak).

Nasute teglice pokriti pamučnom krpom i pustiti da se na astalu ohladi sve do sutradan, i tek sutradan zatvoriti teglice poklopcima, i odložiti u ostavu na police, na dalje čuvanje.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар