DŽEM OD DRENJKA
Tokom prethodnih dana uskupljao se opali i sazreli drenjak u avliji, i sve se čuvalo i sakupljalo u zamrzivaču.
Dan pre nego što ćemo kuvati džem, drenjak je odleđen
i tek uveče skuvan na vatrenom šporetu da omekavi.
Sutradan drenjak je proceđen hladan, rukama uz pomoć
rukavice, na presu (ista presa kroz koju cedimo i šipurak, a isti postupak
kuvanja i rada kao i kod šipurka).
Dobijena tečnost prvo se skuva bez šećera, dok malo sve
ne uvri, a tek onda se doda šećer. I po ubacivanju šećera, treba voditi računa i
budno mešati i nadzirati stanje u šerpi. Nisam htela dodavati nikave džem
fiksatore (a nisam htela to da kupim i to je bio poseban sukob, jer niko nije
verovao da sve može da se prirodno skuva, doduše malo dužim putem). Samo se malo
duže kuva, meša, ali prirodnim putem, i sve se da strpljivo mešati i ukuvati do
prave gustine (a možda sam samo malo ostavila ukuvanije kažu mi neki
degustatori, ali neka sam, jer moći će da se namažu linceri, a ako je ređe onda
takav džem iscuri iz palačinke).
Isto kao i kod šipurka, odnos dobijene tečnosti i
šećera treba da bude, a dakle na 1 litar dobijene tečnost da ide po 500 g
šećera. No, pošto je drenjak oporiji i kiseliji, ja zaokružim cifre i na 4,5
litra dobijene tečnosti stavim samo 3 kg šećera. I nisam pogrešila (a da sam precizno
računala trebalo je staviti oko 4,250 g do 4,500 g šećera, i onda bi neko od 2 degustatora
rekao da je kiselo, pa bi se još dodavalao; ovako u startu dodati sve odjednom
i posle kome se sviđa tako i ko voli drenjak mora da svikne na malo oporosti,
lekovitosti i kiselosti).
Zatim se sve, a po stavljanju šećera, mešanjem ukuva
do željene gustine.
Smaći skuvano i sipati vruće u tople teglice
zagrejane na kraju vatrenog šporeta (pošto se pri kuvanju pokazala i pena na
kraju ukuvavanja džema, pre sipanja u teglice kašikom skinuti penu sa površine
- nešto što se ne desi kad se kuva šipurak).
Nasute teglice pokriti pamučnom krpom i pustiti da
se na astalu ohladi sve do sutradan, i tek sutradan zatvoriti teglice poklopcima,
i odložiti u ostavu na police, na dalje čuvanje.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар