PRHKA PITA SA SMOKVAMA
Zamesiti testo od sledećih sastojaka:
300 g brašna (belo meko pšenično tip 400)
prstohvat soli
100 g šećera u prahu
120 g omekavljenog margarina
1 jaje (umućeno; ja nisam umutila, nisam to čak ni pročitala
u receptu, već sam posle sve samo izgnječila rukama, i opet je uspelo)
Testo ostaviti u frižider 20 minuta.
Uzeti okrugli pleh, prečnika oko 22-23 cm i obložiti
dno kolačarskim papirom.
Po dnu papira nadrobiti grudvice testa (poređati
otkidanjem manjih grudvica polovinu testa).
Poređati najmanje 300 g svežih smokvi isečenih na
tanje kružice (ja sam stavila još više smokvi, čak oko pola kilograma, jer je
lepše i bogatije, filastije).
Smokve posuti rendanom korom od 2 manja limuna (iako
treba kora od 1 limuna, ja sam sve duplirala, da bude aromatičnije).
Zatim posuti 1 kesicu vanil šećera.
I na kraju, posuti što više cimeta.
Preko toga dolazi druga polovina preostalog testa (i
opet se otkidaju manje grudvice dok se sve ne utroši).
Odmah ispeći kolač dok ne porumeni na 170 stepeni po
C (ja nisam imala prezicne podeoke, pa sam pekla negde između 190-180 stepni po
C).
Ohlađeno iseći, a po želji može se posuti prah šećerom
(ja ne posipam prah šećerom, jer je suvišno, a kolač je savršen baš ovakav kakav
i jeste, te ne zna se šta u njemu divnije zamiriše).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар