TAHINI

 

Uzeti suv tiganj i u njega sasuti 2 kesice susama od po 100 g, ili ukupno 200 g susama.

Uz neprestano mešanje na tišoj vatri samo malo prepržiti na suvo sav ubačeni susam, ali voditi računa da ne pregori.

Potom malo zapečen susam sasuti u čopera (brzu seckalicu) i samleti, tj. napraviti svilenkastu pastu ili namaz, ali uz obavezno dodavanje po nekoliko kašika maslinovog ulja (oko 4-5 nisam merila, jer ukoliko se premalo naspe maslinovog ulja, tahini je trošan i nije tako podesan za razmazivanje, kao kad se bez merenja malo više saspe ulja i dobro izmuti u čoperu do postizanja glatkoće).

Tahini je izuzetan ne samo kao namaz već i kao preukusan začin, te se može dodati u paradajz salatu ili neku drugu sezonsku salatu, itd.

Lepše i zdravije od industrijskog kikiriki putera, a liči dosta i na ćeten alvu, a može da zamiriše na čvarke.

Lako se sprema od svega dva sastojka.

Čuvati u frižideru do utroška u nekoj staklenoj zdelici sa poklopcem.

Prijatno!

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi