TAHINI
Uzeti suv tiganj i u njega sasuti 2 kesice susama od
po 100 g, ili ukupno 200 g susama.
Uz neprestano mešanje na tišoj vatri samo malo
prepržiti na suvo sav ubačeni susam, ali voditi računa da ne pregori.
Potom malo zapečen susam sasuti u čopera (brzu
seckalicu) i samleti, tj. napraviti svilenkastu pastu ili namaz, ali uz obavezno
dodavanje po nekoliko kašika maslinovog ulja (oko 4-5 nisam merila, jer ukoliko
se premalo naspe maslinovog ulja, tahini je trošan i nije tako podesan za
razmazivanje, kao kad se bez merenja malo više saspe ulja i dobro izmuti u
čoperu do postizanja glatkoće).
Tahini je izuzetan ne samo kao namaz već i kao preukusan
začin, te se može dodati u paradajz salatu ili neku drugu sezonsku salatu, itd.
Lepše i zdravije od industrijskog kikiriki putera, a
liči dosta i na ćeten alvu, a može da zamiriše na čvarke.
Lako se sprema od svega dva sastojka.
Čuvati u frižideru do utroška u nekoj staklenoj
zdelici sa poklopcem.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар