уторак, 19. септембар 2023.

ZAPEČENE MAKARONE (tikvica, beli luk, pančeta)

 


Obariti spiralne makarone.

Na ulju prepržiti:

neoguljenu isečenu tikvicu (na sitnije kockice sečeno)

U to dodati još:

1 kašičicu sitne morske soli

crni mleveni biber

par čena krupnije sečenog belog luka

Preprženo sve smaći sa ringle i izmiksati štapnim blenderom.

U ohlađenu izmiksanu tikvicu dodati kocku narendanog kačkavalja, kao i sve obarene, ali oprane makarone.

Sve izmešati da se fino sjedini.

Uzeti vatrostalnu posudu i malo pouljiti po dnu, a onda sasuiti sve makarone i samo poravnjati.

Naseći slaninu pančetu na sitnije kockice (to tek daje posebnu aromu,  tj. neodoljiv šmek) i poređati po vrhu, ali samo malo i blago rukama sve ustisnuti u makarone.

I na kraju, po svemu tome narendati što više kačkavalja (ja sam kupila neki lokalni kačkavalj, da mi bude jeftinije, ali on nije ni pustio one kremaste lepe niti, nije se rastezao, niti je zamastio jelo kako inače očekujem od dobrog kačkavalja (a u radnji samo dve sorte kačkavalja, ovaj je oko hiljadu dinara po kilogramu, a onaj neki drugi skoro 1700!). I to je jedino danas moja mana i zamerka (treba da mnogo više pazim kad kupujem važne sastojke). I zato nisam imala danas savršenstvo jela, koje trebalo jeste da se oseti i postigne dobrim kačkavaljem, pa zažmurim na jedno oko, jer neću da se iznerviram. Inače ova kombinacija sa pančetom je nešto najlepše do sada.

Zapeći na 200 stepeni dok jelo ne porumeni.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар