GRČKA PITA OD SPANAĆA iz „Hirošime“
Nabrati 200
g svežeg spanaća (u „Hirošimi“ već beremo ovogodišnji spanać iz septembarske setve).
Spanać iseći
sitno, a onda ga posoliti sa ½ kašičice sitne morske soli.
Dobro izgnječiti
rukama, te ostaviti da odstoji, tj. dok ne popusti onaj fini zeleni sok (a može
i zamznuti spanać, jer sam tako pravila još prošle godine, 2022, tog 29 oktobra,
kada je recept imao svoju gastronomsku premijeru, dakle kada sam prvi put
pravila ovu grčku pitu, a danas pravim pola mere od te prve ogromne mere koja
se pekla u najvećem plehu od rerne).
U prvoj činiji
pomešati:
sveže isečena
pera i glavičice mladog zelenog luka (ja sam iskoristila jedan dobar deo naših
samoniklica koje smo danas našli unašem spoljašnjem vrtu, a dovoljno je bar jedno
pero, no ja sam naseckala malo više svežeg luka, jer tako volim, i crnog i
ljubičastog)
1-2 vezica
mirođije iz zamrzivača (a pošto imam dosta zaliha, ja dupliram ovaj začin)
2 jajeta umućena
(iako može i 1 celo na pola mere, imam domaća svoja jaja, te ih rado trošim)
mleveni crni
biber
1 kašika
brašna (belo pšenično)
180 g fete
sira (a trebalo bi najmanje 100 g, ali pošto je meni to malo, ja sam povećala
meru, jer volim kad ima dosta sira)
140 ml
običnog gustog jogurta (može i grčki)
dobro oceđen
spanać
Udrugu činiju
posebno pomešati masu za tanko testo:
200 ml hladne
obične vode sa česme
65-70 ml
ulja
½ kašičice
sitne morske soli
½ kesice praška
za pecivo
200 g belog
pšeničnog mekog brašna tip 400
Uzeti pleh
dimenzija (30x31 cm) pouljiti ga dosta dobro, i posuti po dnu po ulju što više
susama.
Zatim sasuti
i rastanjiti polovinu belog testa (testo je žiđe, elastično, a kako god da se razvuče, čak i kad
pukne, jer se lepi, ono posle naraste i sraste sa bogatim nadevom, a pita je prhka i tanka, preukusna).
Sasuti preko
toga prvog sloja testa, sav fil ili nadev od sira i spanaća.
Po vrhu
sasuti preostalu polovinu testa.
Na kraju,
po vrhu još samo posuti susamom.
Ispeći na 190
stepni po C oko 40-50 minuta (kada sam pravila celu meru peklo se kako i piše 1
pun sat, a sada je rerna nekako jača i bolja, te je sve bilo mnogo brže
ispečeno, a kad je pečeno poznaje se po rumenoj boji, tako da sat i nije
potreban ceo).
Ohladiti pre
sečenja, te iako je za doručak, narušeno je večernje pravilo, te se pita morala
degustirati i za večeru, bar malo.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар