PESTO OD RUKOLE
Rukola ovogodišnja koja je posejana 15 septembra
2023, danas, a nakon mesec dana, već stigla
na branje, i sve sami mladi, čisti, sveži listići, kao i druge aromatične
biljke, nasušni začini zahvaljujući kojima je nastala prva teglica najlepšeg pesta
do sada (mada sve varijante do danas su takođe bile izvrsne).
Najpre u ”Hirošimi”, bilo je potrebno nabrati sveže biljke:
rukolu, ruzmarin, nanu, bosiljak balzamiko, a ond ih
samo malo preprati u hladnoj vodi.
U dublji sud odmah sasuti sledeće sastojke, a onda sve
izmiksati štapnim blenderom:
rukola
nana
ruzmarin
boiljak balzamiko
beli luk
himalajska roze so
crni mleveni biber
maslinovo ulje
prepečeni lešnici (šaka)
Sve sastojke dodajem proizvoljno, slobodno, olako, odoka,
dakle po svom ličnom dubokom istančanom osećaju, te nema mere i nema greške.
Izmiksano sve sasuti u malu teglicu (a najlepše sve
stade, te do vrha puna teglica od kupovnog rena, kao da sam merila, a nisam).
Čuvati u frižideru par dana ili dok traju zalihe.
Jesti uz sve živo, uz svako jelo, a najmanje po 1-2
kašičice, em što je sveže, zdravo i lekovito, aromatično, em što otvara apetit.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар