PESTO OD RUKOLE

 

Rukola ovogodišnja koja je posejana 15 septembra 2023, danas,  a nakon mesec dana, već stigla na branje, i sve sami mladi, čisti, sveži listići, kao i druge aromatične biljke, nasušni začini zahvaljujući kojima je nastala prva teglica najlepšeg pesta do sada (mada sve varijante do danas su takođe bile izvrsne).

Najpre u ”Hirošimi”, bilo je potrebno nabrati sveže biljke:

rukolu, ruzmarin, nanu, bosiljak balzamiko, a ond ih samo malo preprati u hladnoj vodi.

U dublji sud odmah sasuti sledeće sastojke, a onda sve izmiksati štapnim blenderom:

rukola

nana

ruzmarin

boiljak balzamiko

beli luk

himalajska roze so

crni mleveni biber

maslinovo ulje

prepečeni lešnici (šaka)

Sve sastojke dodajem proizvoljno, slobodno, olako, odoka, dakle po svom ličnom dubokom istančanom osećaju, te nema mere i nema greške.

Izmiksano sve sasuti u malu teglicu (a najlepše sve stade, te do vrha puna teglica od kupovnog rena, kao da sam merila, a nisam).

Čuvati u frižideru par dana ili dok traju zalihe.

Jesti uz sve živo, uz svako jelo, a najmanje po 1-2 kašičice, em što je sveže, zdravo i lekovito, aromatično, em što otvara apetit.

Prijatno!

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi