уторак, 14. новембар 2023.

BLITVA SA KROMPIROM



Uzeti 2 veća crvena krompira, oguliti, iseći na sitne kockice i skuvati u posoljenoj vodi poklopljeno na tišoj vatri.

U tavu nasuti vodu, a zatim ubaciti 3 isečene glavice crnog luka i lišće celera korenjaša.

Dinstati uz povremeno mešanje i dolivanje vode dok luk ne omekavi.

Posoliti.

Kad luk omekavi u tavu ubaciti 200 g sveže ubrane blitve (naša jučerašnja berba, a može i blitva iz zamrzivača, i evo još jednog načina da se pojede zdrava blitva, pripremljena glat na vodi) i prodinstati sve dok se blitva ne uprži i omekavi.

Dodati mleveni šareni biber i malo grill začina.

I na kraju ocediti svu vodu iz skuvanog krompira, a onda sav krompir sasuti u tavu.

Sve ižmešati i samo malo propržiti da se jelo sjedini.

Uz ovo danas za ručak ide sveža celer salata kao prilog i dinstano povrće (paprika, tikvice, lišće celera korenjaša).

Što se tiče celer salate, ona je pravljena više puta, a danas po receptu najjednostavnijem ovom:

Izmešati u jednoj činiji:

sitno izrendan koren celera

sitno isečena čena belog luka

sitno isečeno lišće celera korenjaša




U to nasuti malo maslinovog ulja i par kašika senfa, ali samo toliko koliko bude potrebno da se sve lepo sjedini (ulje ne trošim pri pripremi hrane, ali samo malo ulja maslinovog uvek potrošim kad je reč o salatama, posebno onim kiselim koje se pripreme na jabukovom sirćetu).

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар