недеља, 12. новембар 2023.

BORANIJA NA VODI SA POVRĆEM



Najlepše vreme, prava prohladna jesen, a zima na pragu, da se počne polagano trošiti, sve ono potrošiti, a što smo čitave godine tako požrtvovano i vredno uzgajali, brali, pakovali u čak 3 zamrzivača, itd.

Evo još jednog dobrog, a zdravog jela od samo naših proizvoda iz “Hirošime”.

U šerpu sa poklopcem ubaciti:

zelenu zamrznutu boraniju

zamrznutu šargarepu isečenu na uže štapiće

2 glavice crnog luka

par čena belog luka (jedino beli luk više nije iz “Hirošime”, te je on gastronomski uljez)

zamrznuto belo korenje (sitno isečeno)

2-3 kriške zamrznutog paradajza

Naliti samo vodom i posoliti dodavanjem sitne morske soli.

Povremeno promešati i doliti malo vode ako bude potrebno.

Na kraju, ubaciti 2 vezice svežeg peršuna (umotani paketić iz zamrzivača), malo  šarenog bibera i aleve slatke paprike.

Danas preskačem dodavanje mesa u sve što kuvam, ali meso ćureće belo odleđeva se da bude neki prilog uz sva današnja posna jela na vodi, ali tek sutra (ne moram svaki dan da trošim vreme na grilovanje, kad mi je mnogo preče da nešto više pročitam), te je onda ovakvu boraniju najbolje pojesti za ručak uz čašu kiselog mleka.

Ukuvati boraniju da bude gušće, jer ionako je “sumanuto” jesti bistru čorbu, pored silnih čajeva i vode i neke druge tekućine koja se dnevno kreće po unosu oko 2,5 litra.

Može se jesti ova boranija i za večeru uz salatu, a može da pretekne i za sutrašnji ručak, iako se za sutra već krčka sarmica od mladih liski ranog kupusa Ditmar, a koji odledimo iz zamrzivača.

Dobra ideja uvek jeste naspremati bar dva jela i dok traju zalihe, malo više uživati i naravno samo čitati, jer već od Mitrovdana rekli smo zbogom letnjoj kuhinjici, silnim radovima, vrtlarskim i drugim poljskim poslovima, te sad svako kuha za sebe u svom toplom gnezdu, a kad će napolje u pročisni prvi let još ne zna.

Prijtano!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар