BORANIJA NA VODI SA POVRĆEM
Najlepše vreme, prava prohladna jesen, a zima na
pragu, da se počne polagano trošiti, sve ono potrošiti, a što smo čitave godine
tako požrtvovano i vredno uzgajali, brali, pakovali u čak 3 zamrzivača, itd.
Evo još jednog dobrog, a zdravog jela od samo naših
proizvoda iz “Hirošime”.
U šerpu sa poklopcem ubaciti:
zelenu zamrznutu boraniju
zamrznutu šargarepu isečenu na uže štapiće
2 glavice crnog luka
par čena belog luka (jedino beli luk više nije iz “Hirošime”,
te je on gastronomski uljez)
zamrznuto belo korenje (sitno isečeno)
2-3 kriške zamrznutog paradajza
Naliti samo vodom i posoliti dodavanjem sitne morske
soli.
Povremeno promešati i doliti malo vode ako bude potrebno.
Na kraju, ubaciti 2 vezice svežeg peršuna (umotani
paketić iz zamrzivača), malo šarenog bibera
i aleve slatke paprike.
Danas preskačem dodavanje mesa u sve što kuvam, ali
meso ćureće belo odleđeva se da bude neki prilog uz sva današnja posna jela na
vodi, ali tek sutra (ne moram svaki dan da trošim vreme na grilovanje, kad mi je
mnogo preče da nešto više pročitam), te je onda ovakvu boraniju najbolje pojesti
za ručak uz čašu kiselog mleka.
Ukuvati boraniju da bude gušće, jer ionako je “sumanuto”
jesti bistru čorbu, pored silnih čajeva i vode i neke druge tekućine koja se
dnevno kreće po unosu oko 2,5 litra.
Može se jesti ova boranija i za večeru uz salatu, a
može da pretekne i za sutrašnji ručak, iako se za sutra već krčka sarmica od mladih
liski ranog kupusa Ditmar, a koji odledimo iz zamrzivača.
Dobra ideja uvek jeste naspremati bar dva jela i dok
traju zalihe, malo više uživati i naravno samo čitati, jer već od Mitrovdana
rekli smo zbogom letnjoj kuhinjici, silnim radovima, vrtlarskim i drugim poljskim
poslovima, te sad svako kuha za sebe u svom toplom gnezdu, a kad će napolje u pročisni
prvi let još ne zna.
Prijtano!
Коментари
Постави коментар