NEDELJNI OVAL
Na Nedeljnom
ovalu ili danas za ručak našlo se ĆUREĆE PEČENJE, a evo kako do fino ispečenog
mesa, bez trunke ulja:
Ćureće meso
(jedan komad po želji) izmazati vodom, a onda ga usoliti, i posuti sa obe
strane grill začinom.
Uzeti zemljanu
posudu u u koju treba nasuti dva prsta vode, a onda ubaciti ćureće začinjeno meso,
a okolo mesa nabacati liske lovorovog lišća i biber u zrnu.
Po vrhu
ćureće meso samo posuti sa začinom kurkumom.
Ubaciti u
šporet ćureće meso te ispeći na 200 stepeni po C, s tim što u dva-tri maha
pečnje treba okrenuti.
Uz pečenje
ostaje samo još da se pripremi glavni prilog, a danas kao glavni prilog na
meniju našla se konačno najomiljenije jelo DINSTANA BUNDEVA na vodi (načeta je
najmanja organska bundeva golica, od ukupno 3 koliko ih je ove godine uspelo,
puna soka i tako sveža, a treba se setiti da smo je negde na koncu leta ubrali).
Uzeti malo manje
od polovine cele bundeve, te oguliti, povaditi
semenke (semenke osušti, i ostaviti za prolećnu setvu 2024, a neke semenke što
budu viška mogu se i potrošiti za jelo).
Oguljeni komad
sveže bundeve iseći na sitne kocke, naliti vodom i skuvati poklopljeno na tišoj
vatri dok ne omekavi.
Preostalu veću
polovinu bundeve za sada ostaviti u frižideru, jer i od toga će u narednim danima
biti nekih novih jela.
U tavu ubaciti,
začine, dok se čeka da se bundeva skuva:
čitavu glavicu
sitno izrendanog belog luka
lišće balzamiko
bosiljka
mleveni morski
oraščić
suvi začin
origano
morsku krupnu
so
grill začin
I na kraju
u sve ove spremne začine samo ubaciti veći deo skuvane bundeve, sa nešto vode od
kuvanja, da se još malo prokrčka i uprži (a manji ostatak skuvane bundeve
sačuvati).
Upržiti bundevu
da bude sve gusto i na kraju u jelo ubaciti prepženo seme sirovog suncokreta.
Od ostatka
bundeve napraviti odmah POTAŽ, na ovaj najjednostavniji i najbrži način:
U skuvanu bundevu
ubaciti 1 biljnu ili posnu kockicu za supu.
Prokuvati 5
minuta.
Naliti još malo
vode da bude oko ½ l tečnosti.
Ubaciti vezu
peršuna.
Smaći,
izmiksati štapnim blenderom i još malo ukrčkati da se potaž zgusne.
Uz sve ovo
dodati salatu od ljubičastog kupusa i salatu od cvekle.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар