недеља, 19. новембар 2023.

NEDELJNI OVAL

 



Na Nedeljnom ovalu ili danas za ručak našlo se ĆUREĆE PEČENJE, a evo kako do fino ispečenog mesa, bez trunke ulja:




Ćureće meso (jedan komad po želji) izmazati vodom, a onda ga usoliti, i posuti sa obe strane grill začinom.




Uzeti zemljanu posudu u u koju treba nasuti dva prsta vode, a onda ubaciti ćureće začinjeno meso, a okolo mesa nabacati liske lovorovog lišća i biber u zrnu.




Po vrhu ćureće meso samo posuti sa začinom kurkumom.

Ubaciti u šporet ćureće meso te ispeći na 200 stepeni po C, s tim što u dva-tri maha pečnje treba okrenuti.




Uz pečenje ostaje samo još da se pripremi glavni prilog, a danas kao glavni prilog na meniju našla se konačno najomiljenije jelo DINSTANA BUNDEVA na vodi (načeta je najmanja organska bundeva golica, od ukupno 3 koliko ih je ove godine uspelo, puna soka i tako sveža, a treba se setiti da smo je negde na koncu leta ubrali).




Uzeti malo manje  od polovine cele bundeve, te oguliti, povaditi semenke (semenke osušti, i ostaviti za prolećnu setvu 2024, a neke semenke što budu viška mogu se i potrošiti za jelo).




Oguljeni komad sveže bundeve iseći na sitne kocke, naliti vodom i skuvati poklopljeno na tišoj vatri dok ne omekavi.




Preostalu veću polovinu bundeve za sada ostaviti u frižideru, jer i od toga će u narednim danima biti nekih novih jela.




U tavu ubaciti, začine, dok se čeka da se bundeva skuva:

čitavu glavicu sitno izrendanog belog luka

lišće balzamiko bosiljka

mleveni morski oraščić

suvi začin origano

morsku krupnu so

grill začin

I na kraju u sve ove spremne začine samo ubaciti veći deo skuvane bundeve, sa nešto vode od kuvanja, da se još malo prokrčka i uprži (a manji ostatak skuvane bundeve sačuvati).

Upržiti bundevu da bude sve gusto i na kraju u jelo ubaciti prepženo seme sirovog suncokreta.




Od ostatka bundeve napraviti odmah POTAŽ, na ovaj najjednostavniji i najbrži način:




U skuvanu bundevu ubaciti 1 biljnu ili posnu kockicu za supu.

Prokuvati 5 minuta.

Naliti još malo vode da bude oko ½ l tečnosti.

Ubaciti vezu peršuna.

Smaći, izmiksati štapnim blenderom i još malo ukrčkati da se potaž zgusne.




Uz sve ovo dodati salatu od ljubičastog kupusa i salatu od cvekle.

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар