SARMICA OD RANOG KUPUSA NA VODI
Pametno jeste znati kuvati sve svoje omiljeno, ali na
vodi, jer su cene jestivih ulja i više
nego pobesnele i preterane, ta iz ekomonskih razloga treba svesti da se u inat više
ne troši ulje, već da se dokaže da i bez ulja može da se preživi još zadugo.
Uzeti jedno ostavljeno pokovanje mladih zamrznutih liski
ranog kupusa Ditmar i preliti polagano ključalom vodom te sačekati malo da liske
odmekave (a odmekave jako brzo i odmah su kao blanširane, i mogu se savijati uspešno).
Potrebno je na vodi pripremiti kašu, za punjenje
sarmica.
U šerpu ubaciti sledeće sastojke, naliti vodom i upržiti:
zamrznuta sitno rendana šargarepa
par čena belog luka
2 glavice cnog luka
Posoliti, pobiberiti i dodati aleve slatke papirke –
ili drugim rečima standardno sve začiniti.
Na kraju ubaciti 3 vezice peršuna.
U kašu još dodati prethodno skuvan beli pirinač
(integralni baš ne gotovim, ne volim) oko 2-3 pune kašike (a ukoliko ostane skuvanog
pirinča, kao meni, može se zalediti i ostaviti u zamrzivač, jer će dobro doći
kad idući put budem punila paprike na vodi, i tako uvek jednim potezom kuvanja dobijem
i za neka naredna, sledeća kuvanja skraćeno vreme za pirinač, ali produženo za
čitanje knjiga).
Nešto liski ostalo je nepotrošeno, a malo ih se po
ivicama smrvilo, pa sam sve to ubacila u ovu kašu, jer moja organska hrana ne sme
da se baci, kod mene nema bacanja, čak i mrve moraju da se pozobaju, ali imam
priliku da vidim neke druge kako bacaju hranu i ne cene one mrve,čakni one dobre
komade hrane u svom tanjiru i takvih mi je žao, a plašim se da će jednog dana
biti jako gladni.
Ispalo je dakle odlično.
Posna sarma je najbola varijanta uvek, a svo to povrće
samo dalje traži neki mesnati prilog, kao recimo belo ćureće izgrilovano meso,
bez trunke ulja zna se.
Sarmice uviti, saviti u rolnice, posložiti u zemljani
sud, naliti ključalom vodom i samo zapeći na 200 stepeni po C oko pola sata.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар