недеља, 12. новембар 2023.

SARMICA OD RANOG KUPUSA NA VODI

 



Pametno jeste znati kuvati sve svoje omiljeno, ali na vodi, jer  su cene jestivih ulja i više nego pobesnele i preterane, ta iz ekomonskih razloga treba svesti da se u inat više ne troši ulje, već da se dokaže da i bez ulja može da se preživi još zadugo.

Uzeti jedno ostavljeno pokovanje mladih zamrznutih liski ranog kupusa Ditmar i preliti polagano ključalom vodom te sačekati malo da liske odmekave (a odmekave jako brzo i odmah su kao blanširane, i mogu se savijati uspešno).

Potrebno je na vodi pripremiti kašu, za punjenje sarmica.

U šerpu ubaciti sledeće sastojke, naliti vodom i upržiti:

zamrznuta sitno rendana šargarepa

par čena belog luka

2 glavice cnog luka

Posoliti, pobiberiti i dodati aleve slatke papirke – ili drugim rečima standardno sve začiniti.

Na kraju ubaciti 3 vezice peršuna.

U kašu još dodati prethodno skuvan beli pirinač (integralni baš ne gotovim, ne volim) oko 2-3 pune kašike (a ukoliko ostane skuvanog pirinča, kao meni, može se zalediti i ostaviti u zamrzivač, jer će dobro doći kad idući put budem punila paprike na vodi, i tako uvek jednim potezom kuvanja dobijem i za neka naredna, sledeća kuvanja skraćeno vreme za pirinač, ali produženo za čitanje knjiga).

Nešto liski ostalo je nepotrošeno, a malo ih se po ivicama smrvilo, pa sam sve to ubacila u ovu kašu, jer moja organska hrana ne sme da se baci, kod mene nema bacanja, čak i mrve moraju da se pozobaju, ali imam priliku da vidim neke druge kako bacaju hranu i ne cene one mrve,čakni one dobre komade hrane u svom tanjiru i takvih mi je žao, a plašim se da će jednog dana biti jako gladni.

Ispalo je dakle odlično.

Posna sarma je najbola varijanta uvek, a svo to povrće samo dalje traži neki mesnati prilog, kao recimo belo ćureće izgrilovano meso, bez trunke ulja zna se.

Sarmice uviti, saviti u rolnice, posložiti u zemljani sud, naliti ključalom vodom i samo zapeći na 200 stepeni po C oko pola sata.

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар