уторак, 12. децембар 2023.

IRSKI HLEB – bez kvasca

 



U činiju sasuti sledeće sastojke i izmešati ih:

1 veća šolja ražanog integralnog brašna (mera je šolja od 250 ml)

1 šolja heljdinog integralnog brašna

1 šolja belog pšeničnog brašna

70 g miksa 4 vrste semenki (celo zrno lana, prepečeno seme bundeve-golice, prepečeni sirovi suncokret, susam)

1,5 kašičica krupne morske soli

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

1 čep jabukovog sirćeta

Zamesiti sve sa 400 ml tople vode.




Pleh obložiti kolačarskim papirom, te u njega nasuti belog brašan i premesiti testo, ako je lepljivo (a jeste), te dodati još koju kašiku belog brašna, i mešenjem oformiti okrugli hleb, kao stari seoski.

Zatim hleb po vrhu zaseći oštrim nožem na 8 mesta.

Hleb pokriti alu folijom i peći ga pod folijom na 200 stepeni po C ravno pola sata.

Otvoriti rernu, skinuti alu foliju sa hleba i hleb ispeći još 20 minuta.

Po isteku tih 20 minuta, isključiti rernu i ostaviti hleb još 10 minuta u rerni da se istišti (ukupno dakle sat vremena).




Hladan hleb iseći na kriške.

Ako se hleb pravi kasno uveče, kao što sam ja, onda ga ostaviti do jutra da se ohladi, a izjutra za doručak iseći na kriške.

No, s obzirom da se hleb jede samo za doručak isečene kriške staviti u zamrzivač, i odleđavati dan unapred po potrebi.




Prijatno!

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар