IRSKI HLEB – bez kvasca
U činiju sasuti
sledeće sastojke i izmešati ih:
1 veća šolja
ražanog integralnog brašna (mera je šolja od 250 ml)
1 šolja
heljdinog integralnog brašna
1 šolja
belog pšeničnog brašna
70 g miksa 4
vrste semenki (celo zrno lana, prepečeno seme bundeve-golice, prepečeni sirovi suncokret,
susam)
1,5
kašičica krupne morske soli
1 kašičica
praška za pecivo
½ kašičice
sode bikarbone
1 čep
jabukovog sirćeta
Zamesiti
sve sa 400 ml tople vode.
Pleh obložiti
kolačarskim papirom, te u njega nasuti belog brašan i premesiti testo, ako je lepljivo
(a jeste), te dodati još koju kašiku belog brašna, i mešenjem oformiti okrugli
hleb, kao stari seoski.
Zatim hleb
po vrhu zaseći oštrim nožem na 8 mesta.
Hleb
pokriti alu folijom i peći ga pod folijom na 200 stepeni po C ravno pola sata.
Otvoriti rernu,
skinuti alu foliju sa hleba i hleb ispeći još 20 minuta.
Po isteku
tih 20 minuta, isključiti rernu i ostaviti hleb još 10 minuta u rerni da se
istišti (ukupno dakle sat vremena).
Hladan hleb
iseći na kriške.
Ako se hleb
pravi kasno uveče, kao što sam ja, onda ga ostaviti do jutra da se ohladi, a
izjutra za doručak iseći na kriške.
No, s obzirom
da se hleb jede samo za doručak isečene kriške staviti u zamrzivač, i odleđavati
dan unapred po potrebi.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар