IRSKI HLEB na moj način
Mera je velika šolja za čaj od 300 ml zapremine.
U neku posudu, dublju, u kojoj će se zamesiti testo sasuti suve sastojke, pa ih onda promešati:
1 šolja ražanog integralnog brašna
1 šolja pšeničnog integralnog brašna
1 šolja belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
70 g semenki lana (celo zrno, a može i neko drugo semenje po želji)
1,5 kašičica sitne morske soli
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
malo sveže isceđenog soka od 1 manje pomorandže (a može i sok od limuna)
400 ml mlake vode
Zamešeno testo ne natirem, u njega više ništa ne dodajem, iako je kao i svako ručno zamešeno testo bezkvasno malo lepljivo.
Hleb se odmah peče u plehu užem, a duguljastom, koji pre toga samo treba obložiti kolačarskim papirom.
Uz pomoć rukavice testo ubacim u kalup obložen papirom i poravnjam i oformim veknu hleba.
Hleb pečem na 200 stepeni po C ravno 50 minuta, s tim što pečem 40 minuta, a onda isključim rernu, i hleb tištim još 10 minuta.
Ispečen hled dobro ohladim pre nego ga nožem isečem.
Isečene kriške čuvam u zamrzivaču.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар