уторак, 16. јануар 2024.

IRSKI HLEB na moj način

 


Mera je velika šolja za čaj od 300 ml zapremine.

U neku posudu, dublju, u kojoj će se zamesiti testo sasuti suve sastojke, pa ih onda promešati:

1 šolja ražanog integralnog brašna

1 šolja pšeničnog integralnog brašna

1 šolja belog pšeničnog brašna (meko tip 400)

70 g semenki lana (celo zrno, a može i neko drugo semenje po želji)

1,5 kašičica sitne morske soli

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

malo sveže isceđenog soka od 1 manje pomorandže (a može i sok od limuna)

400 ml mlake vode

Zamešeno testo ne natirem, u njega više ništa ne dodajem, iako je kao i svako ručno zamešeno testo bezkvasno malo lepljivo.

Hleb se odmah peče u plehu užem, a duguljastom, koji pre toga samo treba obložiti kolačarskim papirom.




Uz pomoć rukavice testo ubacim u kalup obložen papirom i poravnjam i oformim veknu hleba.

Hleb pečem na 200 stepeni po C ravno 50 minuta, s tim što pečem 40 minuta, a onda isključim rernu, i hleb tištim još 10 minuta.

Ispečen hled dobro ohladim pre nego ga nožem isečem.




Isečene kriške čuvam u zamrzivaču.

Prijatno!

  

Нема коментара:

Постави коментар