BORŠČ – veganska evropskoistočna kisela supa
Boršč je dakle ukrajinski narodni specijalitet, ali
i Poljaci, kao i Rusi, i još neki drugi narodi, Litvanci, vole da kažu da je
boršč i njihov.
Uzeti zemljanu dublju šerpu sa poklopcem, pouljiti dno
i sasuti sledeće pripremljeno povrće, a kad se sve saspe izmešati:
isečeni beli kupus (koristim zadnje zamrznute
ostatke svoga kupusa iz “Hirošime”, dakle u ovom boršču koristim većinu svoga
povrća iz “Hirošime”, uz nešto dokupljenog povrća koje nemam u zalihama u ovo
pozno zimsko doba godine; zamrznuti kupus dobro operem pod mlazom vruće vode,
kako bi se odstranio led koji malo miriše)
čeri paradajz (jedna prepuna šaka zamrznutog čerija iz
“Hirošime”, koji se u vrućoj vodi samo potopi, a onda se oguli)
3 manje kupovne sveže cvekle koje se izrendaju kao
jabuke na rende, i to krupnije)
zamrznuta sitno isečena šargarepa i belo sitno isečeno
zamrznuto korenje – paketići, sve plodovi “Hirošime”)
1 velika glavica crnog kupovnog isečenog luka (već odavno još
od konca prošle godine nema crnih glavica našeg luka u zalihama)
par čena kupovnog belog luka
zamrznute neoguljene tikvice ostavljene u kockicama
(plodovi “Hirošime”)
2 veća kupovna crvena krompira, oguljena i isečena
na kockice
9 komada suvih očišćenih mekanih šljiva sitno isečenih
nekoliko listića suvog lišća lovora
2 tanja struka sitno isečenog praziluka sveže
ubranog iz “Hirošime”
2 vezice peršuna iz “Hirošime”
1 vezica mirođije iz “Hirošime”
lišće celera korenjaša, takođe iz “Hirošime”
2 kašičice sitne morske soli
1 posna biljna kocka za supu (za kuvanje bujona)
šareni mleveni biber
(može i pasulj, ali ja to nisam htela)
Naliti proključalom vodom, promešati, poklopiti i
skuvati dok sve ne omekavi i postane gušće, oko 1 i po sat, lagano, na vatrenom
šporetu (ko nema moraće na struji, na ringli).
Vruće servirati uz dosta grčkog jogurta (ili kisele
pavlake). Ovo je idealna topla zimska, vitaminska gusta supa, prepuna povrća,
dakle prava zimska.
Po prvi put skuvana sa neopisivo mnogo više mašte, a
nikad više povrća i začina, ali nije ispala tako ljubičasta i rumena.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар