BORŠČ – veganska evropskoistočna kisela supa

 



 

Boršč je dakle ukrajinski narodni specijalitet, ali i Poljaci, kao i Rusi, i još neki drugi narodi, Litvanci, vole da kažu da je boršč i njihov.

Uzeti zemljanu dublju šerpu sa poklopcem, pouljiti dno i sasuti sledeće pripremljeno povrće, a kad se sve saspe izmešati:

isečeni beli kupus (koristim zadnje zamrznute ostatke svoga kupusa iz “Hirošime”, dakle u ovom boršču koristim većinu svoga povrća iz “Hirošime”, uz nešto dokupljenog povrća koje nemam u zalihama u ovo pozno zimsko doba godine; zamrznuti kupus dobro operem pod mlazom vruće vode, kako bi se odstranio led koji malo miriše)

čeri paradajz (jedna prepuna šaka zamrznutog čerija iz “Hirošime”, koji se u vrućoj vodi samo potopi, a onda se oguli)

3 manje kupovne sveže cvekle koje se izrendaju kao jabuke na rende, i to krupnije)

zamrznuta sitno isečena šargarepa i belo sitno isečeno zamrznuto korenje – paketići, sve plodovi “Hirošime”)

1 velika glavica crnog kupovnog isečenog luka (već odavno još od konca prošle godine nema crnih glavica našeg luka u zalihama)

par čena kupovnog belog luka

zamrznute neoguljene tikvice ostavljene u kockicama (plodovi “Hirošime”)

2 veća kupovna crvena krompira, oguljena i isečena na kockice

9 komada suvih očišćenih mekanih šljiva sitno isečenih

nekoliko listića suvog lišća lovora

2 tanja struka sitno isečenog praziluka sveže ubranog iz “Hirošime”

2 vezice peršuna iz “Hirošime”

1 vezica mirođije iz “Hirošime”

lišće celera korenjaša, takođe iz “Hirošime”

2 kašičice sitne morske soli

1 posna biljna kocka za supu (za kuvanje bujona)

šareni mleveni biber

(može i pasulj, ali ja to nisam htela)

Naliti proključalom vodom, promešati, poklopiti i skuvati dok sve ne omekavi i postane gušće, oko 1 i po sat, lagano, na vatrenom šporetu (ko nema moraće na struji, na ringli).

Vruće servirati uz dosta grčkog jogurta (ili kisele pavlake). Ovo je idealna topla zimska, vitaminska gusta supa, prepuna povrća, dakle prava zimska.




Po prvi put skuvana sa neopisivo mnogo više mašte, a nikad više povrća i začina, ali nije ispala tako ljubičasta i rumena. 

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi