IRSKI HLEB - dupla mera (bez kvasca)
U veliku vanglu nasuti ukupno 6 šolja brašna (tj. 3
različite vrste brašna, a mera je velika šolja za čaj od 300 ml zapremine):
2 šolje heljdinog brašna (ili ražanog integralnog; a
ovo je verzija sa heljdinim brašnom)
2 šolje integralnog pšeničnog brašna
2 šolje belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
140 g semenki po izboru (moj miks – celo seme lana, sirovi
suncokret, golica)
3 kašičice sitne morske soli
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 supene kašike jabukovog sirćeta (može limun ili
sok od ceđene pomorandže)
800 ml tople vode (da ne bude previše vruća; meni se
baš desilo da se voda malo više ugrejala, i opet ništa nije falilo)
Zmesiti testo, a onda ga sasuti u veliki pleh
obložen kolačarskim papirom (okrugli pleh kome se otključava dno, prečnika 23
cm).
Pre pečenja po površini sazeći malo nožem.
Ispeći hleb 50 minuta na 200 stepeni po C.
Hladno iseći na kriške i spakovati u zamrzivač.
Jesti po potrebi, a najlepše jeste kada se hleb istostira
(može se prepeći čak i zamrznut).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар