TORTA OD ROLATA SA BANANAMA – mamina rođendanska
Umutiti mikserom masu i od nje ispeći rolat:
6 celih domaćih jaja i
6 kašika šećera
U to ubaciti:
6 kašika brašna i
1 kesicu praška za pecivo
Kad se doda brašno, onda izmešati masu ručno.
Sasuti u najveći pleh od rerne, obložen kolačarskim
papirom, te ispeći na 180 stepeni po C dok se ne ispeče, ili oko 15-ak minuta
(nisam merila vreme).
Ispečenu koru oguliti od kolačarskog papria, a onda
je po dužoj strani odmah uviti u rolat.
Kada se rolat ohladi odmotati ga, dobro premazati
džemom od drenjka (ili neki drugi čvršći džem), urolati, te iseći na tanje
šnite (17-18 komada).
Preko dezertne tacne staviti obruč (prečnik 23 cm,
uzet od pleha kome se otključava dno) te isečene rolatiće poređati najpre po
dnu, a onda i po stranicama (po obodu) okruglog
pleha.
Zatim skuvati fil:
U šerpu nasuti:
700 ml hladnog mleka
1 kesicu vanil šećera
7 kašika šećera
Posebno razmutiti:
7 kašika brašna
2 pudinga od vanile
300 ml hladnog mleka
1 žumance
Zatim ovu masu proterati i procediti kroz rešetku, te
sasuti u šerpu gde već čeka onih 700 ml mleka, kako u filu ne bi bilo
grumuljica.
Odmah skuvati fil dok se ne zgusne (a zgusne se jako
brzo, skuva dobro i olako baš tako sve odjednom).
U mlak fil dodati 250 g margarina i
2 kaišike umućenog šlaga (za čitavu tortu umutiti ukupno
200 g šlaga u prahu sa oko 200-250 ml hladne obične vode).
Polovinu umućenog fila sasuti preko poređanih rolata.
Zatim poređati 5 čitavih, a oljuštenih banana.
Onda sasuti preostalu drugu polovinu fila i sve poravnjati
do obruča.
Tortu ohladiti u frižideru.
Dekorisati po vrhu samo umućenim šlagom, te ukrasiti
po želji dodavanjem kolačarske narandžaste boje u malo šlaga.
Sutradan tortu osloboditi obruča pre serviranja.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар