четвртак, 14. март 2024.

TORTA OD ROLATA SA BANANAMA – mamina rođendanska

 



 

Umutiti mikserom masu i od nje ispeći rolat:

6 celih domaćih jaja i

6 kašika šećera

U to ubaciti:

6 kašika brašna i

1 kesicu praška za pecivo

Kad se doda brašno, onda izmešati masu ručno.




Sasuti u najveći pleh od rerne, obložen kolačarskim papirom, te ispeći na 180 stepeni po C dok se ne ispeče, ili oko 15-ak minuta (nisam merila vreme).

Ispečenu koru oguliti od kolačarskog papria, a onda je po dužoj strani odmah uviti u rolat.




Kada se rolat ohladi odmotati ga, dobro premazati džemom od drenjka (ili neki drugi čvršći džem), urolati, te iseći na tanje šnite (17-18 komada).

Preko dezertne tacne staviti obruč (prečnik 23 cm, uzet od pleha kome se otključava dno) te isečene rolatiće poređati najpre po dnu, a onda i po stranicama  (po obodu) okruglog pleha.




Zatim skuvati fil:

U šerpu nasuti:

700 ml hladnog mleka

1 kesicu vanil šećera

7 kašika šećera

Posebno razmutiti:

7 kašika brašna

2 pudinga od vanile

300 ml hladnog mleka

1 žumance




Zatim ovu masu proterati i procediti kroz rešetku, te sasuti u šerpu gde već čeka onih 700 ml mleka, kako u filu ne bi bilo grumuljica.

Odmah skuvati fil dok se ne zgusne (a zgusne se jako brzo, skuva dobro i olako baš tako sve odjednom).

U mlak fil dodati 250 g margarina i

2 kaišike umućenog šlaga (za čitavu tortu umutiti ukupno 200 g šlaga u prahu sa oko 200-250 ml hladne obične vode).




Polovinu umućenog fila sasuti preko poređanih rolata.

Zatim poređati 5 čitavih, a oljuštenih banana.

Onda sasuti preostalu drugu polovinu fila i sve poravnjati do obruča.

Tortu ohladiti u frižideru.




Dekorisati po vrhu samo umućenim šlagom, te ukrasiti po želji dodavanjem kolačarske narandžaste boje u malo šlaga.




Sutradan tortu osloboditi obruča pre serviranja.








Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар