APRILSKA TORTA BEVITA – izmišljena
Preko tacne za tortu staviti obruč (onaj bez dna, a
od okruglog pleha kome se otključava dno), i po dnu posložiti suv keks bevitu
(potrebno je veliko pakovanje beviti od oko 600 g, sa 4 manja pakovanja, s tim
što će se utrošti 3 cela pokovanja, cena keksa oko 309 dinara).
Zatim skukvati zaleđene izrendane jabuke (još
izrendane jabuke postoje u zalihama, te izmišljam kako da ih potrošim, a u
vreme kada lepo živimo od svojih prošlogodišnjih marljivo sabranih neprskanih
zaliha i rezultata):
Zamrznute, a izrendane jabuke, jednu kesu do 500 g,
ukuvam dok ne omekave na čistoj vodi, a kad omekave i kad se ukuva voda, kad
ispari, dodam cimet i zasladim jabuke borovim medom, tj. našim medom od brovih
iglica.
Onda skuvam fil sa ukusom jagode:
700 ml hladnog mleka
2 kesice pudinga sa ukusom jagode
4 kašike šećera
Kada se skuva fil, smaknem ga sa ringe i dodam 125 g
ili pola paklice margarina od 250 g težine, i samo brzo izmešam dok se sve ne
sjedini.
Odmah treba filovati vrućim jabukama i vrućim filom
od pudinga ovu keks tortu bevitu, a bez pečenja i sa ubačenih samo 4 kašike
šećera (ostalo je slatko samo po sebi kao gotovi proizvodi koje koristim u
izradi).
Ređati ovako(red bevite, red fila, red bevite, red
jabuka, red bevite, itd.):
red keksa bevite već postavljen
preko naneti sloj fila sa pudingom od jagode
opet keks bevita
rendane ukuvane jabuke
keks bevita
fil sa pudingom od jagode
keks bevita
rendane ukuvane jabuke
I završiti tortu redom keksa bevita (dakle 2 sloja
fila, i 2 sloja jabuka, između bevita).
Bevita je inače jako tanak keks i do sutradan sve
omekavi, a to je davno korišćen omiljen keks, koga dugo nismo pronalazili sve
do danas, a nekada se prodavao u ogromnim kutijama na meru, i bio jako
povoljan, jeftin.
I na kraju
umutiti još 100 g šlaga u prahu sa 200 ml obične hladne vode.
Šlag naneti po vrhu cele torte.
Sutradan tortu osloboditi obruča, a tako omekavljena
i prohlađena jeste spremna za prvu užinu, itd.
Prijatno!
P.S.
Ostane malo jabuka i malo fila, te od toga može da
se izmisli jedna slatka užina. Ubrzo sledi recept, kako.
Коментари
Постави коментар