четвртак, 11. април 2024.

APRILSKA TORTA BEVITA – izmišljena

 


 

Preko tacne za tortu staviti obruč (onaj bez dna, a od okruglog pleha kome se otključava dno), i po dnu posložiti suv keks bevitu (potrebno je veliko pakovanje beviti od oko 600 g, sa 4 manja pakovanja, s tim što će se utrošti 3 cela pokovanja, cena keksa oko 309 dinara).

Zatim skukvati zaleđene izrendane jabuke (još izrendane jabuke postoje u zalihama, te izmišljam kako da ih potrošim, a u vreme kada lepo živimo od svojih prošlogodišnjih marljivo sabranih neprskanih zaliha i rezultata):

Zamrznute, a izrendane jabuke, jednu kesu do 500 g, ukuvam dok ne omekave na čistoj vodi, a kad omekave i kad se ukuva voda, kad ispari, dodam cimet i zasladim jabuke borovim medom, tj. našim medom od brovih iglica.




Onda skuvam fil sa ukusom jagode:

700 ml hladnog mleka

2 kesice pudinga sa ukusom jagode

4 kašike šećera

Kada se skuva fil, smaknem ga sa ringe i dodam 125 g ili pola paklice margarina od 250 g težine, i samo brzo izmešam dok se sve ne sjedini.

Odmah treba filovati vrućim jabukama i vrućim filom od pudinga ovu keks tortu bevitu, a bez pečenja i sa ubačenih samo 4 kašike šećera (ostalo je slatko samo po sebi kao gotovi proizvodi koje koristim u izradi).




Ređati ovako(red bevite, red fila, red bevite, red jabuka, red bevite, itd.):

red keksa bevite već postavljen

preko naneti sloj fila sa pudingom od jagode

opet keks bevita

rendane ukuvane jabuke

keks bevita

fil sa pudingom od jagode

keks bevita

rendane ukuvane jabuke

I završiti tortu redom keksa bevita (dakle 2 sloja fila, i 2 sloja jabuka, između bevita).

Bevita je inače jako tanak keks i do sutradan sve omekavi, a to je davno korišćen omiljen keks, koga dugo nismo pronalazili sve do danas, a nekada se prodavao u ogromnim kutijama na meru, i bio jako povoljan, jeftin.

I  na kraju umutiti još 100 g šlaga u prahu sa 200 ml obične hladne vode.

Šlag naneti po vrhu cele torte.

Sutradan tortu osloboditi obruča, a tako omekavljena i prohlađena jeste spremna za prvu užinu, itd.

Prijatno!

P.S.

Ostane malo jabuka i malo fila, te od toga može da se izmisli jedna slatka užina. Ubrzo sledi recept, kako.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар