TORTILJE SA BLITVOM
Do juče mislila sam da su tortilje ili Džejmijev somun
sa kukuruzom i sirom nešto najbolje na svetu, a onda danas u nedostaku kukuruza
šećerca rešim da izmislim nešto slično, a ipak novo, možda samo moje, jer do sada
nisam čula da neko pravi tortilje od blitve.
Dakle zašto da ne, sve isto kao kod Džejmija, samo umesto
kukuruza moja blitva, i naravno malo sitne morske soli pride, jer nekada baš
nijanse ili male finese čine velika čuda.
Što da kupujem zamrznut, a preskup i šećerac (ili
onaj loše skuvan u konzervi, žilav), koji nije organskog porekla, kod moje
onolike prezdrave neprskane blitve.
Moram da smislim kako da potrošim sve svoje sačuvane
orgomne količine.
Jednom sam po receptima iz Azerbejdžana pravila najlepši
hleb sa spanaćem i bundevom (ali tu nažalost ide kvasac, a ja tragam za beskvasnim
receptima), a danas napravih jedan mali pokus, počeh da se igram u ovoj
dosadnoj oblačnosti bez poslova, i neverovtano šta sam danas novo postigla.
Savršene tortilje sa blitvom.
Jednu kesu zamrznute blitve oko 200 g na malo ulja
prodinstam na ringli dok ne omekavi i sva voda ne ispari (zamrznutu blitvu
izmrvim).
Blitvu potom dobro prohladim, a onda u to još dodam:
4-5 kašika grčkog jogurta
kocku sitno rendanog dimljenog kačkavalja
malo sitne morske soli
brašno (belo pšenično, meko tip 400)
Zemesim od svih sastojaka testo, a onda ga drvenom
oklagijom razvučem kao tanje tortilje, i odmah pečem na suvom tiganju sa obe strane.
Tortilje mirišu na dimljenu slaninu (tj. na dimljeni
kačkavalj), a preukusne su odviše.
Neponovljivo lepše nego one sa kukuruzom, koje su
kao tek otkrivene takođe izgledale najlepše na svetu, ali uvek imaju neka nova i
bolja otkrića, koja još više plene, oduševe.
Ovakva tortilja idealna je za sve, nema kvasca, nema
praška za pecivo.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар