субота, 4. мај 2024.

VASKRŠNJA TORTA 2024 - moja izmišljena

 



 

Trebalo je najlakše moguće, a bez mnogo ulaganja opet nešto izmisliti, da se ne iskobi kuća, a pomoću svega onoga što se nekako još obrete u korpama, a u sopstvenim zalihama, jer čemu rasipanje praznično večito, a dosadno, jer postao je čovek napokon umoran od svega i ničega.

Na brzinu, dakle odlediti višnje, jer je ideja bljesnula malo pokasno, te me zatiče samo voće u smrznutom stanju, ili ideja meni bljesnu odjednom kao iz nebuha, a kako odlediti brzo marele sada, nego ih preliti toplom vodom i onda lepo isprskati, očistiti od koštica.




U šerpu staviti marele (višnje) i par kašika šećera, sve po ukusu (oko 4-5 kašika) i još 1 kesicu vanile, sa sve sokom koji nastade prilikom prskanja višanja i samo još uliti malo obične hladne vode.

Na ringli skuvati višnje, a kad počne sve da se steže, kad se fino ukuva, onda u to umešati 1 kašiku gustina razmućenu u malo hladne vode i odmah sasuti i samo još malo prokuvati.




Zatim ispeći u najvećem plehu od rerne običan rolat, može deblji, čak može i tanji, ali ja se odlučujem za tanju varijantu i pečem rolat od ovoliko sastojaka (nešto više jaja, ispao bi samo veći i deblji rolat te torta ne bi mogla da stane u predviđeni obruč).

Za rolat umutiti:

5 belanaca

5 kašika šećera

5 žumanaca i

5 kašika brašna.

Sve mutim mikserom.

Peći na 200 stepni po C, a onda malo prohlađen rolat, premazati filom od višanja i urolati.

Prohlađeno iseći na uže rolatiće ili šnite, a treba toliko parčića da se metne sve u obruč pleha (onome kome se otključava dno) i da se naprave dve podloge između kojih dolazi najbrži i najukusniji, a savršen fil od pudinga sa ukusom vanile (isti onaj koji uvek koristim i pravim kad pravim princes  krofne, tj. kad punim kupovne ili gotove princes krofne).




Na dno poređati prvi sloj ili prvu podlogu od isečenih rolata, a preko toga sasuti sav skuvani fil od vanile, koji se skuva baš ovako:

600 ml hladnog mleka

4 kašike šećera

2 pudinga od vanile

Vruć fil smaći sa ringe, te u to odmah dodati:

50 g krem šlaga u prahu (ukus od vanile)

125 g margarina

Izmutiti mikserom i odmah sasuti preko poređane prve podloge od višnjama napunjenih rolatića.

Po vrhu tortu poklopiti drugim delom isečenih rolatića.




I na kraju, umutiti 150 g krem šlaga od vanile sa hladnom običnom vodom i sve naneti na tortu, po vrhu.

Sutradan tortu osloboditi obruča i seći željene parčiće.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар