VASKRŠNJA TORTA 2024 - moja izmišljena
Trebalo je najlakše moguće, a bez mnogo ulaganja opet
nešto izmisliti, da se ne iskobi kuća, a pomoću svega onoga što se nekako još obrete
u korpama, a u sopstvenim zalihama, jer čemu rasipanje praznično večito, a dosadno,
jer postao je čovek napokon umoran od svega i ničega.
Na brzinu, dakle odlediti višnje, jer je ideja bljesnula malo pokasno, te me zatiče samo voće u smrznutom stanju, ili ideja meni bljesnu
odjednom kao iz nebuha, a kako odlediti brzo marele sada, nego ih preliti toplom
vodom i onda lepo isprskati, očistiti od koštica.
U šerpu staviti marele (višnje) i par kašika šećera,
sve po ukusu (oko 4-5 kašika) i još 1 kesicu vanile, sa sve sokom koji nastade
prilikom prskanja višanja i samo još uliti malo obične hladne vode.
Na ringli skuvati višnje, a kad počne sve da se steže,
kad se fino ukuva, onda u to umešati 1 kašiku gustina razmućenu u malo hladne
vode i odmah sasuti i samo još malo prokuvati.
Zatim ispeći u najvećem plehu od rerne običan rolat,
može deblji, čak može i tanji, ali ja se odlučujem za tanju varijantu i pečem
rolat od ovoliko sastojaka (nešto više jaja, ispao bi samo veći i deblji rolat
te torta ne bi mogla da stane u predviđeni obruč).
Za rolat umutiti:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 žumanaca i
5 kašika brašna.
Sve mutim mikserom.
Peći na 200 stepni po C, a onda malo prohlađen rolat,
premazati filom od višanja i urolati.
Prohlađeno iseći na uže rolatiće ili šnite, a treba
toliko parčića da se metne sve u obruč pleha (onome kome se otključava dno) i da
se naprave dve podloge između kojih dolazi najbrži i najukusniji, a savršen fil
od pudinga sa ukusom vanile (isti onaj koji uvek koristim i pravim kad pravim
princes krofne, tj. kad punim kupovne ili
gotove princes krofne).
Na dno poređati prvi sloj ili prvu podlogu od isečenih
rolata, a preko toga sasuti sav skuvani fil od vanile, koji se skuva baš ovako:
600 ml hladnog mleka
4 kašike šećera
2 pudinga od vanile
Vruć fil smaći sa ringe, te u to odmah dodati:
50 g krem šlaga u prahu (ukus od vanile)
125 g margarina
Izmutiti mikserom i odmah sasuti preko poređane prve
podloge od višnjama napunjenih rolatića.
Po vrhu tortu poklopiti drugim delom isečenih
rolatića.
I na kraju, umutiti 150 g krem šlaga od vanile sa hladnom
običnom vodom i sve naneti na tortu, po vrhu.
Sutradan tortu osloboditi obruča i seći željene parčiće.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар