DOMAĆE PRINCES KROFNE najuspešnije i najbrže do sada
Prvo sam zamesila testo za domaće princes krofne, a
kao i uvek kad pravim princes krofne, skeptična sam ma koji recept da isprobam, jer uvek nešto se pokaže kao
nedostatak, kao nesavršenstvo.
Čak i danas po prvim potezima, pomislim da ću sve možda
baciti (iako ja ništa ne bacim, već od neuspelog opet nešto napravim) ili upropastiti,
kad gde čuda - nikad brže, nikad klakše i nikad fantastičnije princes krofne, i
da čudo bude veće - ispadnu kao nekada, a jako davno, glomazne i džinovske, a
ja takve baš volim najviše.
U šerpu pristaviti:
200 ml hladne vode
100 ml ulja
1 kašiku šećera
Kad to provri u to ubaciti 150 g OŠTROG brašna, te
izmešati dobro varjačom da se zgusne i sjedini.
Prohladiti masu samo 10 minuta, a onda dodavati jedno
po jedno jaje, od ukupno 4 (pošto se dalje u receptu kaže da princes krofne
neće uspeti kao bude premalo jaja, pa ako su jaja sitnija, poželjno je ubaciti
5 komada; i ja se nađem u dilemi, jer mi se nekako učini da su naša jaja sitna,
te dodam i peto, a onda kad sam špricala testo razočaram se, jer je sve bilo
previše razliveno, te odmah pomislim da je sve ovo otišlo u propast).
Ali, šta je tu je – nema nazad, te od tako žiđe mase,
ja brzo išpricam u najveći pleh od rerne, obložen kolačarskim papirom 8 velikih
krofni (umesto recimo 16 malih).
Kad sam dodavala jedno po jedno jaje - mutim sve
mikserom, ali žicama, a ne burgijama.
Zatim u zagrejanoj rerni ispečem krofne na 200
stepeni po C ravno 25 minuta.
Onda uzmem moj omiljeni fil da skuvam, tek kad
svatih da su krofne divno narasle, da su
uspele, itd. Onaj fil najbrži i sa jako malo šećera:
Skuvati fil od sledećih sastojaka:
500 ml hladnog mleka
2 kesice pudinga od
vanile
1 kesica vanil šećera
4 kašike šećera
Kad se ukuva fil, smaći sa ringle i ubaciti pola
margarina ili 125 g te izmuti mikserom.
Odmah filujem krofne.
Zatim posebno mutim 200 ml slatke pavlake i prkeo žutog
fila nanosim sloj umućene slatke pavlake i tek onda stavljm poklopce preko
krofni.
Nikad nisam probala ovakvu kombinaciju sa dosta
šlaga, a vidim da su upravo ovakve krofne u nekakvom trendu.
Krofne su ohlađene dobro u frižideru, a pred samo posluženje posute još prah šećerom.
Mirišu predivno, na one nekada stare ogromne krofne
u poslastičarnicama pre 35 godina i malo više, kojih nema više.
Gastronomski podvig koji mi je ulepšao čitav ovaj dan.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар