GRČKA PITA OD TIKVICA
Izrendati jednu veću tikvicu ili više manjih tikvica
ukupne težine 500 g, a ja koristim svoju prvu ubranu tikvicu tešku malo preko 500
g, i to neoguljenu.
Odmah tu izrendanu tikvicu posoliti i ostaviti da
odstoji.
Zatim u vanglici umutiti ručno i pomešati sledeće sastojke:
2 jajeta
75 ml grčkog jogurta (ja dodajem 3 obilate supene kašike)
Zatim se dodaje pregršt raznovrsnog, a svežeg zelenog
začinskog lišća i povrća:
mlada pera i glavice crnog luka
peršun lišćar
mirođija (dve savijene lulice iz zamrzivača)
sveže lišće nane (koristim zamrznutu, a sveže ostavljenu
svoju nanu iz zamrzivača)
35 ml ulja, a ja nemerim, već dodajem 3 supene
kašike
½ kesice praška za pecivo
150 g izgnječenog sira fete
šareni mleveni biber
sve oceđene tikvice
I na kraju, 100-115 g brašna (belo pšenično, meko
tip 400), a ja sam dodala 120 g brašna.
Pleh (od šporeta minimatika) obložiti kolačarskim papirom
i preko njega rastanjiti umućeno svo testo, a po vrhu posuti sa što više susama.
Ispeći oko 40 minuta na 180 stepeni po C ili dok grčka
pita od tikvica ne porumeni.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар