POSNA SARMICA OD RAŠTANA
Nakidati dvadesetak liski raštana i očistiti samo pri
dnu nožićem korenje.
Onda liske preliti proključalom vodom i ostaviti ih
krtako da omekave, a onda liske ocediti od viška vode.
Pripremiti nadev ili kašu, ovoga puta posnu.
Prodinstati na ringli na malo ulja:
sitno sečeni ljubičasti luk
par čena belog luka
sitno sečenu šargarepu
Dodati još začine:
sitna morska so
crni mleveni biber
sveže lišće bosiljka balzamiko
vezica peršuna lišćara
celer lišćar
aleva slatka paprika
I na kraju u sve ovo ubaciti dobro skuvan beli obli
pirinač (kineski).
Promešati nadev i nanositi ga pri dnu liski raštana,
zatim previti sa obe strane i urolati.
Poređati u pliću šerpu, naliti vodom i samo malo posoliti,
te skuvati sve poklopljeno na jedinici (na najmanjoj vatri), dok liske raštana
ne omekave.
Mogu se praviti jako male sarmcie (jedan zalogajčić),
no ja sastavljam ovoga puta po dve liske raštana da dobijem malo veće i impozantnije
sarmice, a ne one sitne, male zalogajčiće.
Ovakava sarmica idealna je za večeru, mada može i za
ručak, uz kiselo mleko i mnogo salate od svežih krastavaca.
Na isti način može se napraviti sarmica i sa junećim
ili nekim drugim mesom (pilećim, ćurećim), ali pošto danas na meniju za ručak
već imamo punjenu papriku sa junetinom, onda večera treba da bude posnija i
malo, za nijansu skromnija.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар