среда, 12. јун 2024.

POSNA SARMICA OD RAŠTANA

 



 

Nakidati dvadesetak liski raštana i očistiti samo pri dnu nožićem korenje.

Onda liske preliti proključalom vodom i ostaviti ih krtako da omekave, a onda liske ocediti od viška vode.

Pripremiti nadev ili kašu, ovoga puta posnu.




Prodinstati na ringli na malo ulja:

sitno sečeni ljubičasti luk

par čena belog luka

sitno sečenu šargarepu

Dodati još začine:

sitna morska so

crni mleveni biber

sveže lišće bosiljka balzamiko

vezica peršuna lišćara

celer lišćar

aleva slatka paprika

I na kraju u sve ovo ubaciti dobro skuvan beli obli pirinač (kineski).

Promešati nadev i nanositi ga pri dnu liski raštana, zatim previti sa obe strane i urolati.




Poređati u pliću šerpu, naliti vodom i samo malo posoliti, te skuvati sve poklopljeno na jedinici (na najmanjoj vatri), dok liske raštana ne omekave.

Mogu se praviti jako male sarmcie (jedan zalogajčić), no ja sastavljam ovoga puta po dve liske raštana da dobijem malo veće i impozantnije sarmice, a ne one sitne, male zalogajčiće.

Ovakava sarmica idealna je za večeru, mada može i za ručak, uz kiselo mleko i mnogo salate od svežih krastavaca.

Na isti način može se napraviti sarmica i sa junećim ili nekim drugim mesom (pilećim, ćurećim), ali pošto danas na meniju za ručak već imamo punjenu papriku sa junetinom, onda večera treba da bude posnija i malo, za nijansu skromnija.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар