URMAŠICE sa bademom
Najpre skuvati sirup ili tzv. agdu za urmašice, tj.
slatki preliv.
Uzeti za meru najmanju, što manju šoljicu kafenu onu
od 2-3 srka.
U šerpu dublju nasuti:
9 šoljica šećera (ode skoro 1 kg za čitav ovaj kolač,
ali upravo to su urmašice)
2 kesice vanil šećera
10 šoljica hladne vode
2 koluta sveže isečenog limuna
Zatim skuvati agdu, no malo je ravno 1 minut, ali
negde treba da se sve prokuva oko 5 minut, da postane lepljivo.
Zamesiti testo i umutiti mikserom:
3 jajeta
3 šoljice šećera
Zatim u to dodati:
3 šoljice ulja
Potom dodati sledeće sastojke i izmutiti ručno, a
onda rukom zamesiti glatko testo:_
1 kesica praška za pecivo
13 šoljica mekog brašna tip 400 (dodavati posteno,
jer nešto brašna ipak ostane, te je najbolje svih 13 šoljica odmeriti posebno
te dodavati postepeno, taman koliko svako sam proceni da treba)
Od testa odmah otkidati kuglice (pravim veće
urmašice), te od njih praviti uske valjčiće, a onda okrenuti rende na
najgrublju bockavu stranu i od valjka prstima rastanjiti i oblikovati jedan
duži, a uži pravougaonik.
Pri radu ruke dobro nauljiti.
Pleh obložiti kolačarskim papirom, ili samo pouljiti
(možda je bolje pouljiti, ali ja tako ipak nisam, jer posle kad se ispeku treba
ih agdom naliti, pa je lakše ako nema papira, a ja sam morala da prvo sklonim papir
nakon pečenja i tek onda da ih prelijem, kao da volim da idem uvek težim
putevima).
Pre pečenja u svaku urmašicu utisnuti po sredini po
jedan badem, a može i jezgra oraha, mada kad nemam oraha, badem je ukusniji i lično
mene više asocirana na orijentalni slatkiš.
Peče se ravno 20 minuta na 180 stepni po C.
Poenta je vruće i tek ispečene urmašice preliti dobro
ohlađenom agdom, ali ja tako opet nisam, jer mi je prvo i jedino falio limun, pa
dok sam dočekala da mi limun stigne ja sam sve već pripremila i bila u fazi
pečenja, a agda se samo delimično prohladila, a pošto sam pekla u dva pleha,
nasipala sam iz dva puta i uspelo je fantastično sve, i zaista ukusnije urmašice
nisam skoro jela, a nisam dugo ovo ni pravila, a svoj stari recept davno sam zagubila,
i konačno sam pre neki dan nabasala na vrlo uspešan recept i evo ga.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар