среда, 10. јул 2024.

MINESTRONE SUPA



 

U dublji lonac ili šerpu sa poklopcem nasuti malo maslinovog ulja (koristim najjeftinije maslinovo ulje – ono dobijeno iz ili od komine, koje je negde, a kako kad, između 600 do 800 dinara, kako kad velim, jer mi ne pada na um da dajem više para za ulje).

Na to malo maslinovog ulja prodinstati uz brzo mešanje sledeće, a sitnije isečeno povrće, može i krupno, kako ko voli u svom tanjiru:

sitno isčen mlad crven krompir

celer lišćar (stablo i lišće isečem sitno u seckalici, mada može i korenjaš celer, ali sada u “Hirošimi” trenutno ima na branju samo celera lišćara, a ne korenjaša)

čaša smrznute sitno sečene šargarepe (još koristim stare zalihe)

sitno isečena tikvica (nađem jednu jako sitnu tikvicu koja je počela da prodada, ali i to malo dovoljno beše da ubacim u minestrone današnju supicu)




U to dalje dodati još i ovo povrće:

2-3 glavice isečenog crnog luka

par čena izgnječenog belog luka (imam odnedavno super novu presu ili pasirku valjkastu i očas posla mi smrska beli luk, i ja ga više ne pipam nožićem)

šaka zamrznutog graška (ponovila moju ovogodišnju berbu)

suvi začin origano

sitno isečeno lišće bosiljka balzamiko

nekoliko komada svežeg paradajza (sameljem u seckalici)

Naliti sa 1 litar vruće vode i ubaciti još 2 posne kocke za kuvanje bujona ili biljne posne supice.

Poklopiti, stišati ringlu i kuvati oko pola sata i malo jače, dok se krompir ne skuva.

Na kraju u mali tiganj još uliti i dodati, te napraviti tzv. umak:




Malo maslinovog ulja i na njemu kratko propržiti polovinu čili ljutačice papričice i par čena izgnječenog belog luka, a onda sve to ubaciti u minestrone supu i prokuvati još samo malo.

Supa nije bila preterano pikantna, te sam posle, a da bi je zaljutila više, ali samo muški podnošljivo dodala i onaj drugi ostatak one druge polovine čili papričice.

Idealno za ručak, kao i za večeru, a jednom rečju – sss-aaa-vvv-rrr-ššš-eee-nnn-ooo!

Prijatno!

 


Нема коментара:

Постави коментар