MINESTRONE SUPA
U dublji lonac ili šerpu sa poklopcem nasuti malo maslinovog
ulja (koristim najjeftinije maslinovo ulje – ono dobijeno iz ili od komine,
koje je negde, a kako kad, između 600 do 800 dinara, kako kad velim, jer mi ne
pada na um da dajem više para za ulje).
Na to malo maslinovog ulja prodinstati uz brzo
mešanje sledeće, a sitnije isečeno povrće, može i krupno, kako ko voli u svom tanjiru:
sitno isčen mlad crven krompir
celer lišćar (stablo i lišće isečem sitno u seckalici,
mada može i korenjaš celer, ali sada u “Hirošimi” trenutno ima na branju samo
celera lišćara, a ne korenjaša)
čaša smrznute sitno sečene šargarepe (još koristim
stare zalihe)
sitno isečena tikvica (nađem jednu jako sitnu tikvicu
koja je počela da prodada, ali i to malo dovoljno beše da ubacim u minestrone
današnju supicu)
U to dalje dodati još i ovo povrće:
2-3 glavice isečenog crnog luka
par čena izgnječenog belog luka (imam odnedavno super
novu presu ili pasirku valjkastu i očas posla mi smrska beli luk, i ja ga više
ne pipam nožićem)
šaka zamrznutog graška (ponovila moju ovogodišnju
berbu)
suvi začin origano
sitno isečeno lišće bosiljka balzamiko
nekoliko komada svežeg paradajza (sameljem u seckalici)
Naliti sa 1 litar vruće vode i ubaciti još 2 posne
kocke za kuvanje bujona ili biljne posne supice.
Poklopiti, stišati ringlu i kuvati oko pola sata i
malo jače, dok se krompir ne skuva.
Na kraju u mali tiganj još uliti i dodati, te napraviti
tzv. umak:
Malo maslinovog ulja i na njemu kratko propržiti
polovinu čili ljutačice papričice i par čena izgnječenog belog luka, a onda sve
to ubaciti u minestrone supu i prokuvati još samo malo.
Supa nije bila preterano pikantna, te sam posle, a
da bi je zaljutila više, ali samo muški podnošljivo dodala i onaj drugi ostatak
one druge polovine čili papričice.
Idealno za ručak, kao i za večeru, a jednom rečju – sss-aaa-vvv-rrr-ššš-eee-nnn-ooo!
Prijatno!
Коментари
Постави коментар