DVE LEKOVITE MASTI - gavez i neven

 



 

Uspela sam da od onog silnog nasečenog lišća gavezi dobijem tek 25 g osušenog lista gavezi, a to je dakle dovoljno da napravim bar pola mere ove lekovite kreme, a po receptima Marije Treben:




U šerpici rastapam 100 g domaće svinjske masti.

Čim se mast istopi i počne da vri, u to još dodam:

25 g osušengo i usitnjenog lista gavezi

I dodajem još i suvu lavandu, po jednom drugom recepu, da ova krema lepše zamiriše.




To samo promešam i smaknem sa vatre.

I ostaje samo da do sutradan sve odstoji.

Sutradan ponovo sve samo istopim, a onda prvo kroz rešetku, a posle kroz jedan češći filter sve procedim u čiste oprane kutije do nekih već potrošenih krema.




Ostavim u frižider do stezanja, a stegne se za par sati.

Krema se koristi za sve i stalno drži u frižider, jer u njoj nema hemije i nema konzervansa, nema ničeg štetnog, a sve sama čista  priroda.

Za drugu lekovitu kremu od nevena bila sam u boljoj situaciji, jer sam kupila osušen neven taman koliko mi treba (60 g oko 100 dinara).




Rastapam 200 g svinjske masti.

U to dodajem 60 g suvog nevena (a trebalo je 50 g).

Isto kao kod prethodne kreme: čim se mast istopi i provri, smaknem sa vruće ringe i ostavim do sutradan.

Sutradan sve otopim i procedim.

Od pola mere dobije se oko 50 ml kreme od gavezi, a od druge cele mere dobije se oko 100 ml kreme od nevena.

Lako se pravi, sve jednostavno, te može da se uvek napravi, jer u bio špaizu uvek ima da se kupi čaja od nevena, dok od gavezi nema suvih listova, već samo korenja, a to u kremu ovu dakle ne ide.

Tako da ću kremu od gavezi napraviti tek iduće godine 2025 nešto više, a kad bude bilo više zelenog lišća.

Prijatno!

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi