DVE LEKOVITE MASTI - gavez i neven
Uspela sam da od onog silnog nasečenog lišća gavezi dobijem
tek 25 g osušenog lista gavezi, a to je dakle dovoljno da napravim bar pola
mere ove lekovite kreme, a po receptima Marije Treben:
U šerpici rastapam 100 g domaće svinjske masti.
Čim se mast istopi i počne da vri, u to još dodam:
25 g osušengo i usitnjenog lista gavezi
I dodajem još i suvu lavandu, po jednom drugom
recepu, da ova krema lepše zamiriše.
To samo promešam i smaknem sa vatre.
I ostaje samo da do sutradan sve odstoji.
Sutradan ponovo sve samo istopim, a onda prvo kroz
rešetku, a posle kroz jedan češći filter sve procedim u čiste oprane kutije do
nekih već potrošenih krema.
Ostavim u frižider do stezanja, a stegne se za par
sati.
Krema se koristi za sve i stalno drži u frižider,
jer u njoj nema hemije i nema konzervansa, nema ničeg štetnog, a sve sama čista priroda.
Za drugu lekovitu kremu od nevena bila sam u boljoj
situaciji, jer sam kupila osušen neven taman koliko mi treba (60 g oko 100
dinara).
Rastapam 200 g svinjske masti.
U to dodajem 60 g suvog nevena (a trebalo je 50 g).
Isto kao kod prethodne kreme: čim se mast istopi i provri,
smaknem sa vruće ringe i ostavim do sutradan.
Sutradan sve otopim i procedim.
Od pola mere dobije se oko 50 ml kreme od gavezi, a
od druge cele mere dobije se oko 100 ml kreme od nevena.
Lako se pravi, sve jednostavno, te može da se uvek napravi,
jer u bio špaizu uvek ima da se kupi čaja od nevena, dok od gavezi nema suvih listova,
već samo korenja, a to u kremu ovu dakle ne ide.
Tako da ću kremu od gavezi napraviti tek iduće godine
2025 nešto više, a kad bude bilo više zelenog lišća.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар