понедељак, 12. август 2024.

DŽEM I PEKMEZ OD NAŠIH ŠLJIVA

 



 

Dok sam ja jutros ispijala svoju prvu jutarnju kafu i čaj nakon doručka i završavala još 50 strana, a jutros započete druge knjige od 400 strana, mama je vredno obrala i napunila posude sa našim šljivama.




Čim sam sišla sve šljive sam brzo očistila, isprskala i pristavila prvu turu ili prvu veliku šerpu da skuvamo najpre džem od celih neguljenih šljiva, i to izblendiranih.





Evo kako smo prvo napravile 14 velikih tegli džema od šljiva:






Očišćenim šljivama ispunim najveću šerpu i pospem sa 3 kg šećera, a onda namaknem na vatreni šporet smederevac prvu šerpu, te krčkam i kuvam dok šljive ne puste sok.





Čim šljive puste sok štapnim blenderom izmiksam sve i postignem isti efekat kao nekada kada smo ručno sve mlele.

Onda u tom kuvanja probam slatkoću džema i dodajem još 1 kg šećera, a ukupno na punu veliku šerpu (na oko 16 kg šljiva) potrošeno je 4 kg šećera (na 4 kg šljiva treba da ide 1 kg šećera).





Džem mešamo, na smenu, dok ne ukuvamo i ne postignemo željenu gustoću.

Vruć džem sipamo u vruće zagrejane tegle (ukraj šporeta ih zagrejemo) i odlažemo u kuću, pokrivamo nečim (pamučnom krpom ili stolnjakom) i tako sve do sutra.






Izjutra  džem treba povezati samo čistim poklopcima.

Pošto je ostalo duplo manje obranih šljiva (oko 8 kg), a dok se ovaj prvi džem privodi kraju, da se ne bih i stura ponovo znojila i podlagala ponovo vatru u vatrenom šporetu uložim još malo snage, pa kad je majka sve mogla da nabere, sama, onda i ja mogu da ukuvam sve te obrane šljive i napravim nešto drugačije.






Neko je danas našao da prazni bazen, te da nam bukom pumpe remeti divnu gastro atmosferu, itd.

 U drugoj turi, dakle hoću da skuvam aromatični pekmez od celih šljiva, bez blendiranja.

Prvo sam šljive isprskala i očistila, a onda u šerpu stavila sledeće divne sastojke:





Oko 8 kg očišćenih šljiva prelia sam sa 2 kg šećera i tako pristavila na šporet da pusti vodu.

Onda sam u to još dodala:

250 ml jabukovog sirćeta

malo ruma oko 2-3 kašike, jer nisam imala više

3 kesice vanil šećera

cimeta po želji (1-2 kašičice)

Džem se lagano kuvao, uz povremeno mešanje, a voće (šljive) je samo po sebi prskalo , i tako se brzo, a gusto sve ukuvalo za manje od 2 sata  posla, a poljem se širio miris pekmeza.

Od druge ture dobijeno je 10 velikih tegli.





Samo danas u dva efikasna poteza nakuvale smo od  naših neprskanih šljiva ukupno 24 velike tegle pekmeza i džema, kako ga god zvali sve je to džem.

I vruć pekmez takođe sipamo u vruće tegle, koje se do jutra prohlade, a sutra im se stave čisti poklopci i ispisane etikete.

Juče smo se znojlie od lepote putovanja, a danas pored šporeta, juče smo mnogo potrošile, a danas smo dobro zaradile, jer svaka naša tegla vredi najmanje 700 dinara.

Prijatno!

 

  

Нема коментара:

Постави коментар