DŽEM I PEKMEZ OD NAŠIH ŠLJIVA
Dok sam ja jutros ispijala svoju prvu jutarnju kafu i
čaj nakon doručka i završavala još 50 strana, a jutros započete druge knjige od
400 strana, mama je vredno obrala i napunila posude sa našim šljivama.
Čim sam sišla sve šljive sam brzo očistila, isprskala i pristavila prvu turu ili prvu veliku šerpu da skuvamo najpre džem od celih neguljenih šljiva, i to izblendiranih.
Evo kako smo prvo napravile 14 velikih tegli džema od
šljiva:
Očišćenim šljivama ispunim najveću šerpu i pospem sa 3
kg šećera, a onda namaknem na vatreni šporet smederevac prvu šerpu, te krčkam i
kuvam dok šljive ne puste sok.
Čim šljive puste sok štapnim blenderom izmiksam sve
i postignem isti efekat kao nekada kada smo ručno sve mlele.
Onda u tom kuvanja probam slatkoću džema i dodajem
još 1 kg šećera, a ukupno na punu veliku šerpu (na oko 16 kg šljiva) potrošeno
je 4 kg šećera (na 4 kg šljiva treba da ide 1 kg šećera).
Džem mešamo, na smenu, dok ne ukuvamo i ne
postignemo željenu gustoću.
Vruć džem sipamo u vruće zagrejane tegle (ukraj šporeta
ih zagrejemo) i odlažemo u kuću, pokrivamo nečim (pamučnom krpom ili stolnjakom)
i tako sve do sutra.
Izjutra džem
treba povezati samo čistim poklopcima.
Pošto je ostalo duplo manje obranih šljiva (oko 8 kg),
a dok se ovaj prvi džem privodi kraju, da se ne bih i stura ponovo znojila i
podlagala ponovo vatru u vatrenom šporetu uložim još malo snage, pa kad je majka
sve mogla da nabere, sama, onda i ja mogu da ukuvam sve te obrane šljive i
napravim nešto drugačije.
Neko je danas našao da prazni bazen, te da nam bukom
pumpe remeti divnu gastro atmosferu, itd.
U drugoj turi,
dakle hoću da skuvam aromatični pekmez od celih šljiva, bez blendiranja.
Prvo sam šljive isprskala i očistila, a onda u šerpu
stavila sledeće divne sastojke:
Oko 8 kg očišćenih šljiva prelia sam sa 2 kg šećera i
tako pristavila na šporet da pusti vodu.
Onda sam u to još dodala:
250 ml jabukovog sirćeta
malo ruma oko 2-3 kašike, jer nisam imala više
3 kesice vanil šećera
cimeta po želji (1-2 kašičice)
Džem se lagano kuvao, uz povremeno mešanje, a voće (šljive)
je samo po sebi prskalo , i tako se brzo, a gusto sve ukuvalo za manje od 2 sata posla, a poljem se širio miris pekmeza.
Od druge ture dobijeno je 10 velikih tegli.
Samo danas u dva efikasna poteza nakuvale smo
od naših neprskanih šljiva ukupno 24
velike tegle pekmeza i džema, kako ga god zvali sve je to džem.
I vruć pekmez takođe sipamo u vruće tegle, koje se
do jutra prohlade, a sutra im se stave čisti poklopci i ispisane etikete.
Juče smo se znojlie od lepote putovanja, a danas pored
šporeta, juče smo mnogo potrošile, a danas smo dobro zaradile, jer svaka naša tegla
vredi najmanje 700 dinara.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар