SOK I DŽEM OD DRENJKA…
Dren ili drenjak sakupljao se vredno svih proteklih dana,
a da drenjak sazri polovinom avgusta ove 2024 to je baš čudo nad čudima.
Nakupljeno je 4 pune kutije, a u svakoj ponajmanje
po 2 kg ploda, te mi računamo da smo imale od 7-8 kg drenjka iako nismo merile,
kad neko postane ekspert onda može sve da radi od oka.
Odmah u veliku šerpu sručiti sav zamznuti drenjak, te
nasuti vodu. Sipamo odokativno, da plodovi ogreznu u vodi, a verovatno oko7-8
litara (ništa ne merimo, osim posle dobijenu tečnost), mada i jeste potrebno
dodati vode isto onoliko koliko ima kilograma ploda u šerpi.
U to još sipamo 3 kesice limuntusa.
Sada na vatrenom šporetu kuvamo drenjak dok ne
pobeli, a kad imaš nov i veći šporet sedmicu smederevac i jaku vatru onda se sve
jako brzo raskuva, i nisu potrebni silni sati.
A kuva se dok plodovi drenjka ne izblede ili pobele.
Dok se drenjak kuva povremeno openim kutlačom samo kad
ima viška pene.
Zatim procedimo svu dobijenu tečnost, a plodove
drenjka ostavimo u nekoj drugoj šerpi po strani.
Sada kuvamo sok, a ne sirup, već čist sok, koji se ničim
neće razblaživati. Dakle, pocedimo svu dobijenu tečnost od kuvanja, a dobile
smo oko 4,5 litra tečnosti. Mi na svaki litar rešene da stavimo po 200-300 g šećera,
ali ja sam na ovu moju količinu od 4,5 litra tečnosti dodala samo 1kg šećera,
jer hoću malo zdraviju varijantu soka, te neka malo i zakisi.
U to dodajemo još 1 kesicu limuntusa, vraćamo na šporet
i kuvamo dok ne pusti 2-3 ključa, samo da provri i šećer da se rastopi.
Vruć sok odmah sipamo u vruće zagrejane flaše i ostavljamo
i zavrćemo čepove, a sok se odmah nosi u ostavu na hlađenje.
Od sutra sok treba svaki dan piti, i nakljukati se dozom
preko potrebnih vitamina i biti zdrav kao dren.
Dobijeno je 5 litara soka od čistog drenjka.
Vraćamo se iskuvanim plodovima drena, a uzimam prvo
metalni đevđir sa većim rupama na dnu i ručnom presom za gnječenje pirea cedim
svu gustinu, što nije baš lako, a onda kad se umorim tako sve rukama iscedim, a
još bolje na presi za šipurak.
Dobijem malo preko 1 litar gušće mase, za kuvanje
džema i na to rešim da stavim 600 g šećera, pa ipak ubacim 700 g šećera i još 3
kesice vanil šećera.
U toku kuvanja, stalnog mešanja, koje ne traje na dobroj
vatri ni pola sata probam džem, te dodam i onih preostali 300 g šećera da malo neutrališem
oporost koja je tipična za drenjak.
I tako dobijeno je 5 malih teglica džema od drenjka,
a potrošen je 1 kg šećera na džem.
Vruć džem sipam u staklene tegle, koje nosimo dalje
na hlađenje i tek ih ujutru povezujemo poklopcima i udaramo im etiketu.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар