субота, 24. август 2024.

SOK I DŽEM OD DRENJKA…

 



 

Dren ili drenjak sakupljao se vredno svih proteklih dana, a da drenjak sazri polovinom avgusta ove 2024 to je baš čudo nad čudima.




Nakupljeno je 4 pune kutije, a u svakoj ponajmanje po 2 kg ploda, te mi računamo da smo imale od 7-8 kg drenjka iako nismo merile, kad neko postane ekspert onda može sve da radi od oka.




Odmah u veliku šerpu sručiti sav zamznuti drenjak, te nasuti vodu. Sipamo odokativno, da plodovi ogreznu u vodi, a verovatno oko7-8 litara (ništa ne merimo, osim posle dobijenu tečnost), mada i jeste potrebno dodati vode isto onoliko koliko ima kilograma ploda u šerpi.




U to još sipamo 3 kesice limuntusa.




Sada na vatrenom šporetu kuvamo drenjak dok ne pobeli, a kad imaš nov i veći šporet sedmicu smederevac i jaku vatru onda se sve jako brzo raskuva, i nisu potrebni silni sati.




A kuva se dok plodovi drenjka ne izblede ili pobele.

Dok se drenjak kuva povremeno openim kutlačom samo kad ima viška pene.




Zatim procedimo svu dobijenu tečnost, a plodove drenjka ostavimo u nekoj drugoj šerpi po strani.




Sada kuvamo sok, a ne sirup, već čist sok, koji se ničim neće razblaživati. Dakle, pocedimo svu dobijenu tečnost od kuvanja, a dobile smo oko 4,5 litra tečnosti. Mi na svaki litar rešene da stavimo po 200-300 g šećera, ali ja sam na ovu moju količinu od 4,5 litra tečnosti dodala samo 1kg šećera, jer hoću malo zdraviju varijantu soka, te neka malo i zakisi.




U to dodajemo još 1 kesicu limuntusa, vraćamo na šporet i kuvamo dok ne pusti 2-3 ključa, samo da provri i šećer da se rastopi.

Vruć sok odmah sipamo u vruće zagrejane flaše i ostavljamo i zavrćemo čepove, a sok se odmah nosi u ostavu na hlađenje.

Od sutra sok treba svaki dan piti, i nakljukati se dozom preko potrebnih vitamina i biti zdrav kao dren.




Dobijeno je 5 litara soka od čistog drenjka.

Vraćamo se iskuvanim plodovima drena, a uzimam prvo metalni đevđir sa većim rupama na dnu i ručnom presom za gnječenje pirea cedim svu gustinu, što nije baš lako, a onda kad se umorim tako sve rukama iscedim, a još bolje na presi za šipurak.




Dobijem malo preko 1 litar gušće mase, za kuvanje džema i na to rešim da stavim 600 g šećera, pa ipak ubacim 700 g šećera i još 3 kesice vanil šećera.

U toku kuvanja, stalnog mešanja, koje ne traje na dobroj vatri ni pola sata probam džem, te dodam i onih preostali 300 g šećera da malo neutrališem oporost koja je tipična za drenjak.





I tako dobijeno je 5 malih teglica džema od drenjka, a potrošen je 1 kg šećera na džem.

Vruć džem sipam u staklene tegle, koje nosimo dalje na hlađenje i tek ih ujutru povezujemo poklopcima i udaramo im etiketu.

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар