субота, 28. септембар 2024.

PITA BUNDEVARA (hokaido varijanta)



Ostala je na astalu samo jednu veća, a naša domaća hokaido bundeva, ona koja je u julu rasla na samom vrhu vreže kao najveća i najteža, a ubrana je pre nekoliko dana suve peteljke, ali jako zelene kore, ali iznutra je sazrela i preukusna, te od nje pravim bundevaru pitu.




Hokaido bundeva je specifična i suvoparna i pirasta (kašasta) inače moja najomiljenija, a sve druge takođe omiljene bundeve pored hokaido ništa su, a neke imaju previše soka, neke se duže kuvaju, peku, a ja upravo volim hokaido najviše, jer je u svim varijantama odliča, kako slana, tako i slatka.





Dakle, izrendati jednu hokaido bundevu, te u to dodati:

ulje

nekoliko kašika šećera (4-5 kašika)

3 kesice vanil šećera

I na tišoj vatri, uz povremeno mešanje, prodinstati kašu da malo omekavi (hokaido je bundeva koja najbrže od svih bundeva omekavi i ne treba je mnogo tretirati).

Meni je ostalo na dnu tegle malo meda od borovih iglica, za jednu kašiku te sam i to dodala u kašu.

Zatim dodajem jako mnogo mlevenog cimeta.




Kupovne kore uzima sve po 2, a svaku drugu ili gornju koru malo više iznad ruba dobro i obilato nafilujem prema polovini, prohlađenim filom (kašom) od hokaido bundeve.

Preostali prazan deo kore samo treba pouljiti.

Urolati i posložiti u najveći pleh od rerne obložen kolačarskim papirom.




Ispeći pitu bundevaru na 200-220 stepni po C ili dok ne porumeni.

Iseći hladno i po želji dekorisati posipanjem šećera u prahu.





Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар