PITA BUNDEVARA (hokaido varijanta)
Ostala je na astalu samo jednu veća, a naša domaća
hokaido bundeva, ona koja je u julu rasla na samom vrhu vreže kao najveća i
najteža, a ubrana je pre nekoliko dana suve peteljke, ali jako zelene kore, ali
iznutra je sazrela i preukusna, te od nje pravim bundevaru pitu.
Hokaido bundeva je specifična i suvoparna i pirasta (kašasta)
inače moja najomiljenija, a sve druge takođe omiljene bundeve pored hokaido ništa
su, a neke imaju previše soka, neke se duže kuvaju, peku, a ja upravo volim
hokaido najviše, jer je u svim varijantama odliča, kako slana, tako i slatka.
Dakle, izrendati jednu hokaido bundevu, te u to dodati:
ulje
nekoliko kašika šećera (4-5 kašika)
3 kesice vanil šećera
I na tišoj vatri, uz povremeno mešanje, prodinstati
kašu da malo omekavi (hokaido je bundeva koja najbrže od svih bundeva omekavi i
ne treba je mnogo tretirati).
Meni je ostalo na dnu tegle malo meda od borovih
iglica, za jednu kašiku te sam i to dodala u kašu.
Zatim dodajem jako mnogo mlevenog cimeta.
Kupovne kore uzima sve po 2, a svaku drugu ili gornju
koru malo više iznad ruba dobro i obilato nafilujem prema polovini, prohlađenim
filom (kašom) od hokaido bundeve.
Preostali prazan deo kore samo treba pouljiti.
Urolati i posložiti u najveći pleh od rerne obložen kolačarskim
papirom.
Ispeći pitu bundevaru na 200-220 stepni po C ili dok
ne porumeni.
Iseći hladno i po želji dekorisati posipanjem šećera
u prahu.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар