четвртак, 5. септембар 2024.

VOĆNI ROLAT

 



 

Uzeti 1 kg jabuka, oguliti te izrendisati, a onda jabuke prodinstati i u njih dodati:

3 kašike šećera

malo cimeta po želji (meni je uletelo malo više, ali to je onda naravno još lepše)




Koristim kesu zamznutih izrendanih letnjih jabuka iz zamrzivača, zaliha od prošlog leta, (koje su inače izrendane neoguljne, jer su naše neprskane), a mogu i sveže.

Najveći pleh do rerne obložiti kolačarskim papirom, te na papir istresti sve prepržene jabuke, a onda ih špatulicom rastanjiti i oformiti tanku koru (podlogu).




Po jabukama posuti još i ovo:

100 g suvog grožđa

100 g samlevenih badema (mogu i orasi)

1 kesicu vanil šećera

Zagrejati rernu na 180 stepeni, a onda umutiti biskvitnu masu koju treba preliti preko podloge od jabuka:




5 belanaca

5 kašika šećera

5 žumanaca (dodavati postepeno - jedno po jedno)

5 kašika šećera

½ kašičice praška za pecivo

Ispeći na 180 stepni po C ravno 15 minuta.

Vruće, a ispečeno izvaditi iz pleha, skinuti kolačarski papir, i okrenuti naopako, a tako da jabuke ostanu u sredini rolata prilikom savijanja.




Kad se kora malo prohladi urolati (može malo pucati, jer je bogato nadeveno, ali ništa ne fali).

Okolo premazati domaćim džemom od trešanja ili nekim drugim džemom te posuti sa mlevenim bademima.

Ohladiti te iseći na rolatiće željene debljine.




Presavršeno je i napravi se tako brzo i olako.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар