BATAT PIRE
Stalno sam prolazila pored batata (nikad da isprobam
i tu vrstu krtole, a nešto me nije mnogo interesovalo), jer nisam imala nameru
da platim batat čak 300 dinara po kilogramu, sve do pre dva dana, ali da se
proba i taj lažni slatki krompir, bogat vlaknima, bez masnoća. I onda sam
kupila 3 veća komada batata (340 dinara!) te da isprobam da li će mi se dopasti,
a najpre sam rešila da napravim batat pire.
I naravno skupe jestive stvari kome se ne bi dopale,
samo ne znam kad ću ga neki idući put moći priuštiti, a bogme dosta se može
brzo ovo pojesti.
Po boji liči na moju omiljenu bundevu, narandžasto,
ali po mirisu kad se skuva liči na kuvanu šargarepu, sve u svemu - može se jesti,
iako je slatkasto, a ono najvažnije - za razliku od krompir pirea ovo batat
pire ne stvara nikakvo opterećenje, te duplo ga više mogu pojesti nego krompir
pirea – i tako sam smazala danas dve porcije očas posla, te baš nije lepo što sam
se na prvo probanje navukla na ovaj skupi batat.
Znam kako se može napraviti iz jednog batata rasada
te ću taj svoj mali pokus izvesti idućeg proleća 2025.
No, da se vratimo pireu:
Dva komada batata ogulim ljuštilicom, te isečem na sitne
kockice (da se pre skuva), stavim u šerpu, posolim, nalijem vodom, i skuvam mnogo
brže nego krompir.
Kuvano samo ocedim, te u to dodam:
malu kocku margarina i
1 kašiku kisele pavlake
Mikserom izmutim pire.
Predlog za današnje serviranje:
prženi pileći batak
batat pire
sveža salata od rukole
dve čili papričice
Prijatno!
Коментари
Постави коментар