Jednu manju nektar bundevu oprati, oguliti, te iseći
na manje kockice (a potrebno je 600 g isečene bundeve, a ja sam imala malo više
od toga oko 700-800 g), a onda skuvati na tišoj vatri.
Skuvanu bundevu procediti, te izmiksati štapnim blenderom
i napraviti pire.
U veću, dublju šerpu nasuti sledeće sastojke, te
skuvati predivan žut fil:
1 litar mleka
50 g brašna
50 g gustina
100 g šećera
1 kesica vanil šećera
svo pire od bundeve
Kada se fil skuva smaći sa ringle te u to još
ubaciti:
100 g bele čokolade i
50 g margarina
Izmešati sve ručno, dok se čokolada i margarin ne rastope.
Potrebno je samo još 500 g keksa petita (tzv. turski
keks “simsek” sa čokoladnim punjenjem).
Na dno vatrostalne činije naspem malo vrućeg fila i preko
naređam pomenuti keks, dakle prvi red od ukupno 3 reda keksa, a dimenzija 6x3
ili ukupno18 komada, a onda sledi deblji sloj žutog fila, i sve tako ponavljati
do kraja dok se ne utroši sav keks i fil.
Gornji završni sloj treba da ostane samo fil.
Na kraju treba samleti orahe (ili nešto drugo
orašasto ili čak i mleveni keks) te posuti po vrhu ovu brzu i preukusnu tortu od bundeve koja se dakle ne
peče.
Ohladiti par sati u frižideru, a onda iseći po želji
na uže štanglice.
Ali, ostalo je malo keksa, malo fila, te da se ništa
ne bi bacilo dobijem novu ideju, a kako da napravim 3 jestive pune zdelice ili novi izmišljeni dezert:
Naime, na dno svake čaše izdrobim po 3 keksa petita
sa čokoladnim punjenjem.
Onda naspem preko keksa žuti fil od bundeve i bele
čokolade.
Dekorišem po vrhu samo sa zamrznutim borovnicama.
Posle par sati dezert je ohlađen, stegnut, omekavljen
i spreman za posluženje.
Jednim udarcem dve slatke gastro ideje.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар