уторак, 29. октобар 2024.

BUNDEVA TORTA koja se ne peče i plus izmišljeni dezert

 



 

Jednu manju nektar bundevu oprati, oguliti, te iseći na manje kockice (a potrebno je 600 g isečene bundeve, a ja sam imala malo više od toga oko 700-800 g), a onda skuvati na tišoj vatri.

Skuvanu bundevu procediti, te izmiksati štapnim blenderom i napraviti pire.




U veću, dublju šerpu nasuti sledeće sastojke, te skuvati predivan žut fil:

1 litar mleka

50 g brašna

50 g gustina

100 g šećera

1 kesica vanil šećera

svo pire od bundeve




Kada se fil skuva smaći sa ringle te u to još ubaciti:

100 g bele čokolade i

50 g margarina

Izmešati sve ručno, dok se čokolada i margarin ne rastope.

Potrebno je samo još 500 g keksa petita (tzv. turski keks “simsek” sa čokoladnim punjenjem).

Na dno vatrostalne činije naspem malo vrućeg fila i preko naređam pomenuti keks, dakle prvi red od ukupno 3 reda keksa, a dimenzija 6x3 ili ukupno18 komada, a onda sledi deblji sloj žutog fila, i sve tako ponavljati do kraja dok se ne utroši sav keks i fil.

Gornji završni sloj treba da ostane samo fil.




Na kraju treba samleti orahe (ili nešto drugo orašasto ili čak i mleveni keks) te posuti po vrhu ovu brzu  i preukusnu tortu od bundeve koja se dakle ne peče.

Ohladiti par sati u frižideru, a onda iseći po želji na uže štanglice.

Ali, ostalo je malo keksa, malo fila, te da se ništa ne bi bacilo dobijem novu ideju, a kako da napravim 3 jestive pune zdelice  ili novi izmišljeni dezert:

Naime, na dno svake čaše izdrobim po 3 keksa petita sa čokoladnim punjenjem.

Onda naspem preko keksa žuti fil od bundeve i bele čokolade.

Dekorišem po vrhu samo sa zamrznutim borovnicama.

Posle par sati dezert je ohlađen, stegnut, omekavljen i spreman za posluženje.

Jednim udarcem dve slatke gastro ideje.

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар