недеља, 20. октобар 2024.

OD JEDNE MALE BUNDEVE DVA JELA - ČILI NAMAZ I POTAŽ




Pleh obložiti kolačaskim papirom, te u njega posložiti prvo jednu manju, ali dobro opranu, neoguljenu bundevu (nektar) isečenu na krupne komade.




U bundevina udubljenja dodati nekoliko čena belog luka (ja dodajem uvek malo više mog luka iz “Hirošime”, mada zalihe se tanje, ali ima ga još).

Sve preklopiti sa 3 crvene sveže paprike šilje.




Pre stavljanja ovih paprika odozgo, bundevu treba posoliti i pobiberiti šarenim biberom.

Zatim, sve to treba posuti maslinovim uljem od komine.

I još dodati na sve to i dve čili papričice (iz “Hirošime”).




Ispeći odmah u rerni na 200 stepeni po C dok sve ne omekavi.

Onda u super seckalicu ubaciti sledeće, a već ispečene sastojke iz ovog zajedničkog pleha, od kojih prvo pravim čili namaz, ujutru za doručak:




jedan manji deo ispečene oljuštene bundeve

sav beli luk (iz “Hirošime”)

3 crvene ispečene paprike

I u to još ubaciti:

2 vezice ili 2 savijene lulice svežeg lišća peršuna (iz “Hirošime”)

Posoliti još ukoliko nije dovoljno slano, kao što sam ja.

Nasuti maslinovo ulje, izmešati i sasuti u staklenu činiju.






Idealan čili namaz za jutranje mazanje uz doručak po irskom beskvasnom hlebu, a isti ovaj namaz može sutra poslužiti kao sos, ako pretekne da se njime začine špagete (samo ukoliko mi išta ostane sutra za špagete, za ručak, ili ako pretekne išta od doručka – te onda od jedne male bundeve ispadnu čak 3 jela).

Drugo što pravim jeste potaž i to najkremastiji potaž sa jako malo kuvanje, tačnije bez kuvanja, bez dodate biljne kockice za supu.






Svu preostalu oguljenu ispečenu bundevu stavim u seckalicu, te nalijem vodom i izmiksam.

Sve to sručim u šerpu, nalijem malo vodom, a samo koliko da postignem željenu kremastu gustinu.

Onda u potaž ubacim dosta lišća bosiljka balzamiko.

I još dodam:

šarenog mlevenog bibera

sitne morske soli

Prokuvam samo 2-3 ključa, i to je već gotovo.

Po želji za večeru može se garnirati grčkim jogurtom.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар