Tri plava patlidžana neoguljena (bolje veća, meni su
se zalomila manja i tanja), ali oprana, iseći na tanje kriške uzdužno, te
poređati preko kolačarskog papira u najveći pleh od rerne, samo posoliti,
pouljiti i kratko ispeći na 200 stepeni po C dok ne omekavi.
Napraviti za to vreme čeri sos za prelivanje i zalivanje
rolnica, na sledeći način:
Na ulju kratko dinstati:
sitno isečeni crni luk
par čena sitno sečenog belog luka
dve šake čeri zamrznutog paradajza
Još dodati omiljene začine:
sitnu morsku sol
crni mleveni biber
sitno seckano lišće peršuna lišćara
bosiljak balzamiko
alevu slatku papriku
Na dno zemljane posude staviti par kašika ovog sosa ili
čeri preliva, a onda poređati sve napunjene rolnice, jednu do druge, ili sarmice
od patlidžana koje se mogu saviti, tj. preklopiti u 4 poteza, a dve po dve, no unakrsno,
postavljene tako u formaciji krsta, a ovo jedna divna ideja bolja nego rolati kao
do sada po jednu krišku patlidžana (jer, treba od Italijana naučiti kako se savijaju
ovi preukusni pufnasti zalogajčići, a ja ove strateške gastro poteze kradem dakle
očima).
Ono što dalje izmišljam jeste nadev, a kako bi to
Frenk Sinatra kazao ili pevao, samo na moj način:
Na sredinu svake rolnice, u centar krsta, dakle
stavim belo pileće meso, tj. pileća prsa, tanko isečena i samo usoljena.
Kad poređam u đuvečar sve napunjene rolnice, onda
sve zalijem i prelijem čeri prelivom i još samo po vrhu narendam dosta kačkavalja.
Samo još treba ručak zapeći u rerni.
Ideja za današnje serviranje:
Punjene rolnice garnirati sa:
prženim batatom
svežom salatom od rukole
pilavom (koji mi je ostao od pre neki dan).
I naravno, kao šlag na ovako predivan i koloritan
tanjir jesu i dve čili papričice.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар