недеља, 13. октобар 2024.

PUNJENE ROLNICE OD PATLIDŽANA - nešto novo izmišljeno

 



 

Tri plava patlidžana neoguljena (bolje veća, meni su se zalomila manja i tanja), ali oprana, iseći na tanje kriške uzdužno, te poređati preko kolačarskog papira u najveći pleh od rerne, samo posoliti, pouljiti i kratko ispeći na 200 stepeni po C dok ne omekavi.




Napraviti za to vreme čeri sos za prelivanje i zalivanje rolnica, na sledeći način:




Na ulju kratko dinstati:




sitno isečeni crni luk

par čena sitno sečenog belog luka

dve šake čeri zamrznutog paradajza

Još dodati omiljene začine:

sitnu morsku sol

crni mleveni biber

sitno seckano lišće peršuna lišćara

bosiljak balzamiko

alevu slatku papriku




Na dno zemljane posude staviti par kašika ovog sosa ili čeri preliva, a onda poređati sve napunjene rolnice, jednu do druge, ili sarmice od patlidžana koje se mogu saviti, tj. preklopiti u 4 poteza, a dve po dve, no unakrsno, postavljene tako u formaciji krsta, a ovo jedna divna ideja bolja nego rolati kao do sada po jednu krišku patlidžana (jer, treba od Italijana naučiti kako se savijaju ovi preukusni pufnasti zalogajčići, a ja ove strateške gastro poteze kradem dakle očima).




Ono što dalje izmišljam jeste nadev, a kako bi to Frenk Sinatra kazao ili pevao, samo na moj način:




Na sredinu svake rolnice, u centar krsta, dakle stavim belo pileće meso, tj. pileća prsa, tanko isečena i samo usoljena.




Kad poređam u đuvečar sve napunjene rolnice, onda sve zalijem i prelijem čeri prelivom i još samo po vrhu narendam dosta kačkavalja.




Samo još treba ručak zapeći u rerni.




Ideja za današnje serviranje:




Punjene rolnice garnirati sa:

prženim batatom

svežom salatom od rukole

pilavom (koji mi je ostao od pre neki dan).

I naravno, kao šlag na ovako predivan i koloritan tanjir jesu i dve čili papričice.

Prijatno!

 


Нема коментара:

Постави коментар