POSNA ŽITO TORTA (nikoljdanska 2024)
Ne znam zašto se ovo zove Žito torta kad je sva od meda
i oraha, te bih je s puno prava mogla nazvati torta medovik, mada kada se stane
jesti onda se brzo shvati koliko liči na samlevenu pšenicu. A vreme je da
polagano počne izrada posnih nikoljdanskih kolačića bez stresa i opterećenja,
ali i bez mnogo troška (počelo 12 novembra 2024, a sve spakovano sutradan,
13-og).
Ove godine planiram samo oko 5 različitih sorti
kolača na svojoj trpezi, te sam konačno najdublje zaronila u svoj kosmički
atelje, 12-og novembra, te ovih dana mogu da bućkam i mućkam, mada već sutradan
malo remek-delo gotovo.
Zamesiti prvo retku masu od koje treba dalje ispeći
najmanje 4 korice, a koje vičan da ispeče nešto tanje korice onda treba da mu od
ove mase ispadne 5-6 korica, kaže moj drevni recept.
No, meni je
od današnje mase ispalo 3 korice, s tim što je treća bila samo malo šira od polovine
(koliko sam zamesila toliko sam i mogla da ispečem), dakle nije ispala cela korica,
te sam od 2 i po korice napravila čak 5, jer imam ideju da ih podelim na pola, a
tortu sam dobila končano mnogo višlju nego do sada.
Lepo je kad je parče torte tako visoko, otmeno i
raskošno, zar ne.
Zamesiti najpre sledeće sastojke, te umutiti ručno žicom:
500 g meda (koristim svoj med od borovih iglica, on
je malo tečniji nego obični med, ali idealan za kolače, daje više smeđu boju
koricama, daje jači miris, jaču aromu)
4 šoljice kisele vode (mera je mala šoljica za kafu od
2-3 srka; koristim već načetu malo izlapelu kiselu vodu, takođe ekomonišem, te
ništa ne prosipam dok ne potrošim baš sve)
U to još dodati:
6 kašika mlevenih lešnika (još toliko mi ostalo iz naše
ovogodišnje berbe lešnika) i
6 kašika mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
15 kašika mekog brašna tip 400
5 kašika oštrog brašna
(dakle ukupno ide: 20 kašika brašna i 12 kašika
nečeg mlevenog, a orašastog, a ja sam upravo uzela ovakvu kombinaciju brašna
danas da potrošim neke načete kese brašna i ispraznim zdelice sa već samlevenim
orašastim plodovima, ali nisam stavljala prepune, bahate i uvršene kašike, ne
rasipam se, te sam skromnije stavljala manje, ravnije, nepunije kašike i zato
na kraju zaključujem da nisam imala “dovoljno” mase, no kako god meni više nije
trebalo, a taman je sve ispalo savršeno, a tortu sam napravila samo od ukupno
300 g kupljenih oraha, što je ekonomično čudo).
Sačekajte samo da vam uskoro kažem kolika je ne samo
lepota, već i težina cele male žito torte.
Ali, ova torta se peče u jednom posebnom
specijalnom, tankom limenom kalupu sa malim ivicama, gde dakle nema malih marica,
dimenzija 33x23cm, a obavezno se sipa retka žitka masa preko kolačarskog papira,
a poenta jeste da korice budu tako tanke.
Korice su lepljive kad se ispeku, mekane, sa njima
treba nežno, a peku se na 200 stepni po C kratko, oko 10-15 minuta, mada ja ih
pečem bez vremenskog merenja (kad se nešto peče onda se lepo uživa, te se
zaboravi na sat i vreme, ali se ipak samo letimično baci pogled i malo zaviri u
renu), a zavirim uvek u pravi čas, po osećaju, te prepoznam kad treba koricu
izvaditi napolje, itd.
Kad popečem sve korice (iz 3 pečenja napravim 5 i to
je dakle čudo dovijanja i snalaženja), onda zbog one treće koja je samo malo prešla
preko polovine pleha, skratim sve dobijene cele kore, one prve dve na polovinu,
da svaka bude dužine 15,5 cm i dobijem 5 predivnih korica za filovanje.
Ostaje još skuvati fil:
Prvo kuvam:
8 kašika brašna
500 ml hladne vode
200 g šećera
Kad to skuvam, smaknem sa ringle, te u to još dodam:
250 g mlevenih oraha (tačnije sav ostatak od 300 g
samlevenih oraha, a uzela sam 6 kašika za pravljenje korica)
Dodajem najjači začin:
što više rendanog morskog oraščića
U mlak fil dodajem još 250 g margarina i mutim mikserom
da se fil lepo sjedini.
Pre nego što započnem filovanje korica, fil prohladim
malo u frižideru, prosto tako napravim sebi pauzu za ručak, nigde više ne
žurim, a postignem mnogo više, opasno više nego svaki onaj ko žuri.
Onda lagano filujem koru po koru obilato, slažem red
korica, red fila, sve dok ne utrošim dobijene količine, a završavam okolo tortu
slojem obilatog fila takođe.
Tortu puštam da se u frižideru dobo stegne do
sutradan, da se ohladi, odmekne, odstoji, a onda je sutradan najverovatnije isečem,
da sutradan, tj.danas, na željene komade
ili šnite, poređam u posudice, i zamrznem u zamrzivaču. Te uvek kad zatreba svežih
kolača u izobilju.
Cela žito torta iznosi ravno 2 kg i 200 g, mašala.
Pravim kolačiće kad sam inspirisana i odmorna, kao
baš juče i baš danas, jedno po jedno, a do Nikoljdana će se nakupiti dosta zdelica,
i neće biti umora, a sve što pretekne pokriće nas i za silne praznike, koji
započinju, Nova godina 2025, Badnji dan
2025, itd.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар