DECEMBARSKI IŠLERI

 



 

Zamesiti ručno testo od sledećih sastojaka:




180 g omekavljenog margarina

100 g šećera u prahu

1 kesica vanil šećera

U to još dodati:

1 žumance

100 g mlevenih oraha

ravno 350 g brašna





Zamešeno testo ostaviti da odstoji pola sata na radnoj površini (dok testo odmara ja skuvam fil).

Onda razvući tanje testo oko pola centimetra debljine, te željenom okruglom modlicom povaditi kolačiće, a moj izbor su cvetovi.

Ispeći ma 180 stepeni po C vrlo kratko oko 10-15 minuta, nisam merila uopšte, ali sve vreme pratim šta se dešava očima, da kolačići ostanu beli, u tome je sva poenta.





Dok čekam da se odmori testo, kao što već rekoh, kuvam fil na pari (stavim manju šerpu sa ubačenim sastojcima u jednu veću šerpu u kojoj vri i ključa voda, i to se zove kuvanje na paru, imam čak i ono lonče sa dva dna u kome se kuva na paru, ali idem “primitivnijim” načinom, tj. starinskim):




150 g šećera

1 kesica vanil šećera

2 jajeta





Kuva se vrlo strpljivo, malo poduže, dok se sve ne zgusne (mada ne može da se stegne previše, a idem u istrajnosti ovoj dok ne krene šećer da se malo kristalizuje), pa još ako nije dobar recept ili možda kupovna jaja nisu uspešna kao domaća, onda će fil malo ostati kremastiji, neće se dobro stegnuti, neće biti kamen, mada ja uvek imam savršena svoja mala rešenja (moram da doskočim receptima, te da po svome malo improvizujem), tako da me ništa u mešenju ne može da iznenadi, a pošto svemu doskočim, ispadne sve još lepše nego što je po receptu trebalo.






Dakle, skuvani fil smaknem sa pare i u njega dodajem 50 g crne čokolade za kuvanje i mešam ručno van ringe da se sve to sjedini.

U dobro hladan fil treba dodati još i 150 g margarina te izmutiti mikserom, no ja malo žurim, ali ne samo to – u mlako uvek dodajem margarin jer se sve boljee sjedini, a pomislih da će ovo biti jako stegnut fil, pa će posle biti teže, obmanula me ona mala kristalizacija kristala, ali nije tako.





Inače, fil je savršeno ukusan i pre priliči nekom rolatu ili tortama, samo ga ima previše za ovoliko dobijenih spojenih kolačića, ali i tome sam našla rešenje, te kod nema nema ostataka ili restlova, a ako ih bude iz svega ponovo nastane nešto novo, ali tek sutradana, tj. danas.

Fil sam prvo hladila u frižideru, ali vidim nema naglog stezanja, a onda u zamrzivaču za manje minuta tamo hlađenjem postižem dobar efekat, dobijam jako fin fil.

Ali, u mom prostoru, u mojoj košnici jako je toplote, te se po vađenju fila iz zamrzivača čokolada inače preosetljiva malko više rastapa, ali ne previše da bi skliznula skroz, tek toliko da mi obode cvetova prelije.

Hladne kolačiće obilato spajam čokoladnim filom, jer ga imam u velikoj količini, a i volim kad ima dosta krema u kolačićima.

Ostavljam tako kolače do sutradan u verovanju da će se stegnuti fantastično.





Izjutra vidim kremasti su, lepljivi okolo, te kako da rešim male slatke problemčiče, recimo kad uzmem kolač u ruke pre jela da ne ostanem umazana, i na kraju zar se ne razmišlja kako se dalje sve ponaša u serviranju, u nečijoj ruci, jer kolači ne služe za ukras već za jelo i hranu.

Kupujem jutros 100 g kokosa i uvaljam svaki cvet i dobijem fantastičnu dekoraciju, iako po receptu kokosa nema, ali kokos u kombinaciji sa čokoladom najbolja je kombinacija.

Pošto je ostalo pola velike šolje restla ili čokoladnog  fila, onda napunim špric za kolače te njime po vrhu svakog cveta utisnem mali kružić od čokolade.

Degustiram kolačiće, moram da znam šta je to: preukusni, mogu se jesti rukama, bez curenja fila, bez umazivanja, dakle ništa nije ispalo kako je moglo neuspešno strašno, a naprotiv dobijam još lepše kolačiće nego što je to trebalo po ovoj recepturi.

Prijatno!

P.S. A od ono malo restla napravim i stvaram nešto novo - restl kuglice (ubrzo stiže moj izmišljeni recept).

 

Коментари