Konačno juče kupim kesten u piljari, ukupno 1
kilogram po 395 dinara, doduše mnogo sitniji (a onaj preskupi iz marketa od 850
dinara, sada su u marketu snizili na 600 dinara, a još malo ostalo vuče se na dnu
prazne kutije, ali ignorišem taj kesten jer znam da je nikakav iznutra, mada
kad sve saberem ni danas nisam bolje prošla ni sa ovim jeftinim kestenom, jer
uvek se polovina od nečega kupljenog baci u đubre).
I tako danas skuvah kesten, a kad počeh da sve ljuštim
ponovo isto razočaranje, dosta crnog i trulog neiskoristivog kestena, puna vangla
za kompost otpada, pa ipak dobih nešto malo za još 4 dezertne posudice pirea
danas.
Dakle, ni ovaj kesten nije mnogo boljeg kvaliteta, ali
ni jedan nije bio iznutra zelen ili buđav, ali većina skoro crni kao ugalj.
Ovoga puta pravim mrsnu varijantu:
Kesten operem, pa zareckam po vrhu nožićem, saspem u
lonac posolim sa 1 kašičicom sitne soli, nalijem oko 2 litra vode i skuvam na
vatrenom športeu, na tišoj vatri, nisam obraćala pažnju koliko vremenski, jer kesten ne
može da se prekuva.
Oguljen i očišćen kesten sameljem u pire u brzoj seckalici
super čoperu, ni 1 minut umora, ili posla, te nema potrebe da se zamaram te da
meljem kesten na starinski način na ručnoj vodenici za meso.
Onda sav kesten saspem u šerpu te još u to dodam:
1 kesicu vanile (imala sam maler pogrešim u brzini
te saspem prašak za pecivo, a onda to pokupim, pobacam i uspem vanilu, tako je kad
kuham u maminoj kuhinji, pa mi sve strano)
1 kašiku ruma
3 kašike šećera
oko 150-200 ml hladnog mleka
Izmešam na ringli krtako da se sve samo lepo ujednači
i onda saspem u 4 dezertne zdelice.
Na kraju kesten pire dekorišem umućenim mrsnim
šlagom (šlag u prahu oko 100 g umutim sa hladnom vodom).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар