Dakle u jednom marketu juče kilogram kestena košta
850 dinara!, a onda porazno danas tek otkrijem da oko 395 dinara, dakle ni 400
dinara, u jednoj piljari košta kilogram kestena.
Doduše kesten sam platila juče po jako visokoj ceni
(a nisam mogla da ga pronađem ili ugledam negde na rafu od 2017, a jedva sam i
ovo sebi sinoć priuštila, mada danas saznam nakon kuvanja da ovaj papreni kesten
nije dobrog kvaliteta, truo iznutra), dakle kvalitet mu je takav da ima lošeg kestena,
čak trulog,crnog i crvatog, užeglog, gorkog, neupotrebljivog tako da sam dosta
morala da bacim na compost, isto toliko punu činiju koliko sam uspela da sameljem
danas dobrog kestena.
Namučila sam se mnogo, ali sam napravila najlepše
posno kesten pire.
No, na svu sreću uspela sam da dobijem 4 dezertne zdelice
kesten pirea prve klase.
Dakle, 600 g kestena sam zasekla nožem olako po vrhu
(bilo mi je čudno kako je kesten tako mekan), zatim oparla, sasula u šerpu u
koju sam dolila hladnu vodu i kašičicu soli te sve tako dobro skuvala.
Moj kesten se nije raskokao, ali je bio idealno mekan
da se olako oljušti rukama.
Skuvani kesten, sam ocedila od one vruće vode, te ga
prohladila pod mlazom hladne vode, a onda očistila od kore.
A zatim sam očistila pažljivo svaki kesten od one
braon gorke opne i probrala šta dakle od svega skuvanog valja za pire, a odstranjujem
crno, trulo, gorko, itd.
Skuvani kesten sameljem u super seckalici, mom
nenadmašnom čoperu u par sekundi.
Onda u to samleveno pire dodajem:
2 kašike šećer (kesten je sam po sebi sladak, te mu
ne treba mnogo šećera)
1 kesicu vanil šećera
1 kašiku ruma
obične hadne vode
Mešam dok ne dobijem kesten pastu ili pire, a onda na
šporetu samo malo prokuvam dok se ne rastopi šećer.
Kesten pire saspem u 4 dezertne posudice one za
sutliju.
Umutim onda posni šlag sa običnom vodom.
Dekorišem kesten pire posnim šlagom.
I na kraju, po vrhu šlaga pospem sitno rendanu posnu
crnu čokoladu za kuvanje.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар