Na tihoj vatri rastopliti sledeće sastojke, ali voditi
računa, jer to ne sme da provri (proključa):
160 g pčelinjeg meda
i
120 g svinjske domaće masti
Onda zamesti najmirišljavije medeno testo dodavajaći
sve ovim redom:
350 g prosejanog brašna
100 g šećera u prahu
½ kesice praška za pecivo
mešavina najmirišljavijih omiljenih začina (moj miks:
1 kesica vanil šećera, cimet, mleveni karanfilić, đumbir u prahu, rendani muskatni oraščić)
1 umućeno jaje
prohlađena otopina meda i masti
Od svega zamesiti glatko testo, ali meni je zafalilo
još malo brašna, te dodajem dok ne postignem ono testo slično kao kad se zamese
i vanilice.
Testo staviti odmah u najlon kesu (mala kesa za zamrzivač)
i ostaviti namanje 2-3 sata u fržižider (čak može i do sutradan), no ja sam
imala slobodnog vremena na čekanju danas sama da držim testo pola sata i savršeno je ispalo.
Razvući odmoreno testo tanje i željenim modlicama povaditi
medene kolačiće.
Moj izbor danas bila je modlica - novogodišnja
jelkica.
Peći 8-9 minuta na 180 stepeni po C.
Meni su ispala dva velika pleha od rerne.
Ohlađene jelkice prelivam čokoladom.
Rastapam na malo ulja crnu čokoladu za kuvanje.
Testo je preukusno, presavršeno, miriše sve kao da
se peku pravi medenjaci iako oblikom to ne liči na one naduvane medenjake.
Jedan čitav pleh ili jedna činija ostavljena je za
praznike u zamrzivač.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар