MEDENE JELKICE

 



 

Na tihoj vatri rastopliti sledeće sastojke, ali voditi računa, jer to ne sme da provri (proključa):





160 g pčelinjeg meda  i

120 g svinjske domaće masti

Onda zamesti najmirišljavije medeno testo dodavajaći sve ovim redom:

350 g prosejanog brašna

100 g šećera u prahu

½ kesice praška za pecivo

mešavina najmirišljavijih omiljenih začina (moj miks: 1 kesica vanil šećera, cimet, mleveni karanfilić, đumbir u  prahu, rendani muskatni oraščić)

1 umućeno jaje

prohlađena otopina meda i masti




Od svega zamesiti glatko testo, ali meni je zafalilo još malo brašna, te dodajem dok ne postignem ono testo slično kao kad se zamese i vanilice.

Testo staviti odmah u najlon kesu (mala kesa za zamrzivač) i ostaviti namanje 2-3 sata u fržižider (čak može i do sutradan), no ja sam imala slobodnog vremena na čekanju danas sama da  držim testo pola sata i savršeno je ispalo.




Razvući odmoreno testo tanje i željenim modlicama povaditi medene kolačiće.

Moj izbor danas bila je modlica - novogodišnja jelkica.

Peći 8-9 minuta na 180 stepeni po C.

Meni su ispala dva velika pleha od rerne.

Ohlađene jelkice prelivam čokoladom.

Rastapam na malo ulja crnu čokoladu za kuvanje.






Testo je preukusno, presavršeno, miriše sve kao da se peku pravi medenjaci iako oblikom to ne liči na one naduvane medenjake.

Jedan čitav pleh ili jedna činija ostavljena je za praznike u zamrzivač.

Prijatno!

 

 

Коментари