VAVEDENJSKA ZAPEČENA POSNA SKUŠA SA MNOGO ZAČINA

 



 

Kilogram skuše 650 dinara, a u 3 zamrznute skuše malo preko jednog kilograma.

Još jedan izmišljen gastro specijalitet danas.






Skuše odlediti, te očistiti, zatim im odseći glave, a onda ih zareckati po kičmenom delu.

Potom napraviti začinsku marinadu u kojoj će skuše odstojati nekoliko sati ili više minuta, a pre pečenja.





Pomešati u jednu činiju sledeće začine:

sitno iseckano lišće peršuna lišćara

sitno sečeno lišće celera lišćara

so

ulje

jabukovo sirće

crni mleveni biber

slatka aleva paprika

sitno isečena čena belog luka

Ovom marinadom napuniti svaku skušu iznutra, zatim okolo ih ovim izmazati, premazati, te napuniti svaki isečeni i zasečeni zasek, usek po kičmi.

Onda uzeti jedan veći oprani limun te iseći ga na tanke krugove, te svaku skušu iznutra napuniti limunom.





U pleh staviti kolačarski papri, te na njega posložiti marinirane začinjene skuše, a onda ih preklopiti po vrhu sa što više majčine dušice.

Malo još sve posuti uljem, pa ispeći u rerni na 200 stepeni po C.

Sa pečene skuše poskidati grančice majčine dušice i povaditi limun, a sve ostalo se pojede, i istopi u skuši.

Servirati svaku skušu u tanjir i garnirati krompir salatom u kojoj ima šećerca, peršuna, šargarepe, itd.

I dodati kao neizbežan prilog i svežu salatu miks: rukola, mladi luk, salata ljubljanska ledenka.

Prijatno!

 

 

Коментари