Kilogram i po odleđenih, a krupnijih komada oslića, rasporim
iznutra te im povadim kičmeni stub i od njih napravim lepe filete.
Onda pripremim začinski premaz kojim ću svaki komad
od ukupno 5 oslića premazati samo iznutra, tj. napuniti ih ovom vrstom marinade,
u kojoj će odstojati oko sat vremena pre pečenja, a onda ih lepo presaviti i poređati
tako u jedan od svojih omiljenih keramičkih pekača.
Premaz za osliće pripremam mešavinom sledećih začina
(danas se igram te ponovo izmišljam pripremajući svoju raskošnu slavsku trpezu na
još jedan interesantan način):
sitno sečeni beli luk (puna šaka čena iz “Hirošime”)
lišće lista i stabla celera lišćara iz “Hirošime”
vezica peršuna iz “Hirošime”
đumbir u prahu
šareni mleveni biber
suvi začin origano
ulje
jabukovo sirće
Svaki komad oslića pre punjenja treba posoliti.
Kad poređam sve napunjene osliće, zbijeno, tesno, jedan
do drugoga, onda ih pospem sledećim začinima:
par liski pobedničkog lovora
malo crnog bibera u zrnu
Onda poređam po oslićima jedan čitav limun isečen na
tanke kružiće.
Zatim poređam pola kesice zamrznutog čeri paradajza
iz “Hirošime”.
Onda sve pouljim.
Poređam dve grančice sveže ubranog ruzmarina sa
svoje terase.
Između dve grančice ruzmarina poređam snop grančica
majčine dušice iz “Hirošime”.
Sve ušukam u te mirišljave začine.
Pečem na 220 speteni po C.
Kad se sve dobro zapeče poskidam grančice začina, sklonim
kružiće limuna, zatim uklonim lovorovo pobedničko lišće i serviram predivne
morske osliće.
Uz ovakvo jelo potrebno je samo nekoliko vrsta salate
i ništa drugo.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар