Jednu kesicu zamrznute bundeve skuvati (može i sveža)
te od toga napraviti pire.
Kesu blitve iz zamrzivača preliti vrelom vodm,
ocediti te izblendirati (može i spanać).
Uzeti 2 veće vanglice te u svaku sipati sledeće sastojke:
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
malo mlake vode
Sve to ostaviti da nadođe oko 10-ak minuta.
Onda u to dalje sipati i još dodavati:
Po 1 kašičicu sitne morske soli u svaku vanglicu.
U jednu vanglicu sasuti pire od bundve, a u drugu vanglicu
sasuti izblendiranu blitvu.
Pošto je i blitva retka, ali i pire od bundeve
ostaje samo još da se dodaje brašno.
Za oba hleba ode 1 kg brašna.
Treba zamesiti uobičajeno testo kao za svaki hleb (malo
mekanije), a onda svaku vanglu pkeriti krpom i ostaviti da nadođe negde u
toploj prostoriji oko sat vremena (ja sam prekratila vreme čekanja negde na
pola sata jer toliko je bilo potrebno da dobro nadođe negde u toplom).
Po isteku pola sata pouljim svoje zlatne ruke maslinovim
uljem i pouljim onda svako nadošlo testo od ukupno dva sa svih strana te
stisnutom pesnicom svoje desne ruke izgnječim to isto testo, prvo jedno, a onda
drugo, te ponovo sve pokrijem krpom i ostavim još oko pola sata da odmori.
Onda se svako testo nakon toga istrese na silikonsku
podlogu i natre brašnom, te se od svakog testa dalje naprave loptice i svaka
tako ostavi na astalu pokrivena krpom da odmara još pola sata.
Zatim pouljim svoje zlatne ruke maslinovim uljem te izmažem
svaku lopticu, prvo jednu, onda drugu, te svaku rastanjim tanko rukama kao
pogaču nešto nalik našim štrudlama, a onda uplićem testo sa strane i počnem
urolavati sa dna ka vrhu i pritom prstima iznutra malo bockam testo kao kad pravim
fokaču.
Od toga napravim dve vekne koje stavljam u najveći pleh
od rerne koji je pre toga samo obložen kolačarskim papirom.
Svaku veknu zasečem nožem sa bočnih strana, a zeleni
hleb od blitve zasečem i po vrhu.
Umutim 1 žumance sa malo mleka i time premažem svaku
veknu.
Samo se posipa vekna od bundeve sa golicom i
susamom.
Pečem oko 45 minuta na 190 stepni po C.
Pre služenja hleb dobro ohladiti.
Lepši hleb ne postoji.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар