ZAPEČENA JAJA IZ RERNE NA BLITVI



 

Zapravo mislila sam da sve recepte iz prošlosti držim u malom prstu svoje glave te da pamtim sve bez trunke zaborava, dakle bez zere da išta zaboravim i rešim da napravim za večeru novu verziju jaja na livadi svetog Avgustina, ali izostavim zaboravom ono isto tako bitno (kiselu pavlaku nakon sloja blitve) i onda je moralo da nastane posve nešto drugačije, improvizano, jedan jajasti džez.

 





Dakle prvo dinstam zeleniš, na malo ulja:

1 kesa isečene zamrznute blitve

svežanj mladih struka isečenog luka srebrenjaka

Samo posolim.

Od izdinstane blitve u plehu koji je prethodno obložen kolačarskim papirorm napravim manje obruče ili udubljenja te u njih razbijem po jedno jaje (jamica da odgovara zapremini razlivenog jajeta).

Po vrhu jaja samo pobiberim.

Onda na 200 stepeni po C zapečem sve to dok se jaja totalno ne zapeku.

Gotovo jelo izvadim iz rene, te pospem rendanim kačkavaljom i vratim na par sekundni još u vruću rernu samo da se sir rastopi.

Odmah servirati uz priloge po želji, a moj predlog jeste dva reš prepečena tosta i par kašičica grčkog jogurta.

Prijatno!

 

 

Коментари