U vanglu staviti:
1 kašičicu šećera
1 kašičicu suvog kvasca
malo mlake vode
Ostaviti oko10-ak minuta da malo nadođe, tj. da
krene da bubri, da pravi balončiće.
Sveže ubranu koprivu iz “Hirošime”, mladu naše prvo
ovogodišnje kolo berbe, dakle sve liske kao i mlade stabljike (kod koprive je
sve lekovito svaki njen deo) preliti vrelom vodom te oprati sve tako – mi
peremo malo vaškica od kiše – tj. izblanširati, a onda doliti još malo mlake vode
i izblendirati.
Onda u vanglu još sasuti:
1 kašičicu soli
malo ulja (2-3 kašike)
1 šolju belog pšeničnog brašna - meko tip 400 (a mera
je šolja za čaj od 250 ml)
1 šolju integralnog pšeničnog brašna
1 šolju integralnog ražanog brašna
Izblendiranu a blanširanu koprivu
Naliti mlake vode ako treba te zamesiti testo
(napraviti lopticu).
Ostaviti pokriveno na toplom mestu da nadođe oko pola
sata, a može i više jer sve je mekše i lepeš ako testo više odstoji.
Onda po isteku tog vremena lopticu od testa pouljiti
sa svih strana, onda je natreti belim pšeničnim brašnom, oblikovati po želji
oblik svog hleba, formirati sve onako
kako će se i peći (ja pravim nešto tanji hleb kao pogaču).
Pre pečenja hleb nožem po vrhu malo iseći i
zarecakti na kockice, ali samo po površini.
Premazati hleb uljem, a onda posuti mlevenim lanom i
susamom.
Peći na oko 190 stepeni po C oko 30-ak minuta.
Ohlađeno se može iseći na kriške i čuvati u
zamrzivaču.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар