MOJA NEPREVAZIĐENA ŠTRUDLA



 

U vanglu nasuti sledeće sastojke, te ostaviti sve 5 minuta da nadođe:




250 ml toplog mleka

1 nepunu kašiku suvog kvasca

2 kašike šećera

Onda u to još dodati:

250 ml hladne vode

1 kašičicu sitne morske soli

2 žumanceta

1 manju kafenu šolju ulja






Zamesiti mekano testo (potrebno je 1 kg mekog brašna tip 400, a samo malo ostane)

Zamešeno testo u vangli ostaviti pokriveno krpom da nadođe 30 minuta.

Nakon toga testo podeliti na 9 loptica i ostaviti 20 minuta da sve odstoji.

Onda razvući u tanji pravougaonik prvu lopticu i premazati je margarinom (koristim onaj margarin za mazanje), onda preko toga naneti drugu takođe istanjenu lopticu te takođe i nju premazati margarinom, i preko staviti treću rastanjenu lopticu ali treća tj. poslednja loptica testa se nikad ne maže.







Isto tako sve raditi i ponoviti sa još preostalih 6 loptica, a ređaju se samo po 3 rastanjene, a premazuju se samo prve dve loptice, a treća ostaje nepremazana.

I tako se formiraju 3 grupe testa, s tim kad se sve premaže od svakog testa se preklapanjem sa 4 strane napravi knjiga (peklopi se testo malo levo pa malo desno a onda malo gore i onda malo dole, a dobije se jedna punija kocka testa).

Tako preklopljeno testo ili te 3 kamare, kockaste grupe se ostave da odstoje još 30 minuta.

Onda se svaka kamara testa razvlači oklagijom tanko a formira se provougaona podloga koja se dobro, obilato premaže cela domaćim džemom (jedna štrudla skroz desna premazana je džemom od maline, a dve džemom od šljiva).

Premazane štrudle se saviju po krajevima (da ne iscuri džem) a onda se urolaju i poređaju u pleh obložen kolačarskim papirom.

U plehu štrudle  odstoje još sat vremena, a onda se pre pečenja samo premažu umućenim žumancetom.

Štrudla se peče na 190 stepeni po C oko 35-40 minuta.

Hladno treba iseći i posuti prah šećerom.

Prijatno!

 

 

 

 

Коментари