U 400 ml mlake vode nasuti:
1 kašiku suvog kvasca i
1 kašičicu šećera
To sasuti u 500 g mekog brašna tip 400 te zamesiti
testo ručno drvenom varjačom.
Čim se testo zamesi u to još dodati:
2 kašike maslinovog ulja i
1 kašičicu sitne morske soli
Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom i ostaviti da
odstoji pola sata.
Onda testo malo isprskati hladnom vodom i prevrnuti rukom
ali samo krajeve, obode testa prevrtati ka unutra ka centru testa.
I opet pokriti testo i ostaviti ga da odstoji u vanglici
pola sata.
Testo premesiti ponovo u vangli i opet ga isprskati
sa malo hladne vode, a onda sasuti u dobro pouljen pleh (tepsija prečnika 30
cm; obavezno u fokaču ide samo maslinovo ulje).
Sasuto testo onda premazati sa što više maslinovog
ulja, posuti mešavinom omiljenih mediteranskih začina (najlepši miks: suvi začin
origano, sveže lišće bosiljka, majčine dušice, ruzmarina, sečeni beli luk) i po
vrhu posuti još malo hladne vode i sitne morske soli (iako treba krupna so, može
da se posoli i onim što se ima a što je dakle baš sitno).
Testo vrhovima prstiju izdubiti i ostaviti fokaču u
plehu da odstoji još pola sata.
Onda pre pečenja ponovo izbockati prstima testo te ubaciti
na 225-230 stepni po C te ispeći urešati uhrskaviti za ravno 20 minuta pečenja najlepšu
fokaču do sada.
Vazdušasta, mekana, aromatična, da se može smazati čitava
tepsija.
Idealno ide i samo po sebi uz grčki jogurt posebno,
ali i uz nešto drugo čorbasto, recimo pasulj ili potaž.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар