KOLAČ SA LETNJIM JABUKAMA

 



 

Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

350 g mekog brašna tip 400

1 kesica praška za pecivo (12 g)

70-80 g šećera

1 vanil šećer

prstohvat soli

1 celo jaje

200 g omekavljenog margarina





Od testa odmah formirati 2 lopte, staviti u dve kese za zamrzivač i ostaviti ih na 2 sata u zamrzivač (ja sam žurila kao i uvek, te sam testo držala samo 1 sat u zamrzivaču, a bilo je dakle dovoljno – testo može da se izrendiše).




Skuvati dalje nadev od jabuka:

1 kg oguljenih letnjih jabuka

150 ml vode

4 kašike šećera

1 kašičica cimeta

Kuvati desetak minuta dok jabuke načisto ne omekave tj. dok od njih ne postane pire (dok kuvam jabuke sva voda uvri, a ako ostane neki višak vode, mada neće, vodu treba ocediti).

I na kraju kuva se fil ili krem od sledećih sastojaka:

3 jajeta

80-100 g šećera

1 vanil šećer

750 ml hladnog mleka

50 g gustina

Kada se skuva fil smaći sa ringe te u vruće ubaciti 80-100 g margarina i umutiti ručno (ili mikserom) dok se margarin ne istopi.

Uzeti vatrostalnu posudu dimenzija 20x35 cm koju treba samo pouljiti i pobrašnjaviti.

Onda se po dnu izrenda prva lopta testa.

Preko toga naneti nadev od jabuka.

Preko jabuka naneti fil ili krem.

Na kraju, po vrhu izrendati drugu loptu testa.

Ispeći na 180 stepni po C oko 45 minuta.

Prilikom serviranja kolač se može posuti šećerom u prahu, mada i ne mora.

Prijatno!

 

 

 

Коментари