Zamesiti testo od sledećih sastojaka:
350 g mekog brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo (12 g)
70-80 g šećera
1 vanil šećer
prstohvat soli
1 celo jaje
200 g omekavljenog margarina
Od testa odmah formirati 2 lopte, staviti u dve kese
za zamrzivač i ostaviti ih na 2 sata u zamrzivač (ja sam žurila kao i uvek, te
sam testo držala samo 1 sat u zamrzivaču, a bilo je dakle dovoljno – testo može
da se izrendiše).
Skuvati dalje nadev od jabuka:
1 kg oguljenih letnjih jabuka
150 ml vode
4 kašike šećera
1 kašičica cimeta
Kuvati desetak minuta dok jabuke načisto ne omekave tj.
dok od njih ne postane pire (dok kuvam jabuke sva voda uvri, a ako ostane neki višak
vode, mada neće, vodu treba ocediti).
I na kraju kuva se fil ili krem od sledećih sastojaka:
3 jajeta
80-100 g šećera
1 vanil šećer
750 ml hladnog mleka
50 g gustina
Kada se skuva fil smaći sa ringe te u vruće ubaciti 80-100
g margarina i umutiti ručno (ili mikserom) dok se margarin ne istopi.
Uzeti vatrostalnu posudu dimenzija 20x35 cm koju
treba samo pouljiti i pobrašnjaviti.
Onda se po dnu izrenda prva lopta testa.
Preko toga naneti nadev od jabuka.
Preko jabuka naneti fil ili krem.
Na kraju, po vrhu izrendati drugu loptu testa.
Ispeći na 180 stepni po C oko 45 minuta.
Prilikom serviranja kolač se može posuti šećerom u prahu,
mada i ne mora.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар