VESNIN KREMASTI VOĆNI SAN - za rođendan jubilarni 50

 



 

Pravim pola mere, dakle manju skromniju tortu, okruglu prečnika 21 cm.

Za ovu tortu potrebno je 300 g piškota (kupujem veliko pakovanje italijanskih piškota od 400 g, a ostaće oko 100 g, koje košta oko 320 dinara - dakle za ovu tortu potrebna su 3 mala pakovanja piškota, a jedno malo pakovanje piškota košta oko 125-130 dinara, a jedno veće pakovanje oko 240-250, te zato ekonomičnije i plus jesu bolje ove italijanske nego domaće piškote).






Uzimam obruč okruglog pleha kome se otključava dno prečnika 21 cm, i postavljam ga na dezertnu staklenu tacnu za tortu.

Za tortu je potrebna 1 manja konzerva ananasa isečenog na kockice u kojoj ima 340 g ploda (konzerva od 565 g). Treba ocediti ananas te sačuvati sok jer se u njemu natapaju piškote, a kada nestane soka uzeti hladno mleko za natapanje piškota.








Unutar obruča, dakle po dnu i naokolo poređati natopljene piškote.

Onda umutiti najlepši krem - lep kao Vesnin san.

Prvo se muti:

250 g šlaga u prahu i

150 ml kisele vode (može i obična voda)

Posebno još umutiti:

1 čašu kisele pavlake od 180 g sa

50 g šećera u prahu.

Sada u umućeni šlag postepeno dodavati umućenu kiselu pavlaku te umutiti fin krem.










Jednu trećinu krema naneti odmah preko piškota.

Onda poređati po kremu ½ ananasa iz konzerve.

Preko ananasa naneti 1/3 krema.

Poređati natopljene piškote.

I ponovo naneti 1/3 preostalog krema.

Poređati preostalu polovinu ananasa.

I na kraju, rođendansku tortu do vrha napuniti te završiti sa oko 100-150 g umućenog šlaga u prahu (šlag mutiti sa mlekom), a malo šlaga ostane za dekoraciju u koju ide samo narandžasta kolačarska boja (a za ostale ukrase koristim kakao prah i šablon Happy Birthday).

Tortu držati do sutradan u frižideru, a onda je osloboditi obruča.

Po vrhu dekorisati tortu odmah, a okolo dekorisati po želji sutra izjutra ako ima potrebe i volje (nisam), pošto je malo oranž dekorativnog šlaga preteklo (šlag se pojeo uz ovu voćnu sočnu tortu).

Prijatno?

 I srećan meni moj jubilarni rođendan 50 ili mojih prvih pola životnoga veka.

Živeli uz obavezni dezertni dobro ohlađeni šampanjac!

 

 

 

Коментари