Pravim pola mere, dakle manju skromniju tortu,
okruglu prečnika 21 cm.
Za ovu tortu potrebno je 300 g piškota (kupujem veliko pakovanje italijanskih piškota od 400 g, a ostaće oko 100 g, koje košta oko 320 dinara - dakle za ovu tortu potrebna su 3 mala pakovanja piškota, a jedno malo pakovanje piškota košta oko 125-130 dinara, a jedno veće pakovanje oko 240-250, te zato ekonomičnije i plus jesu bolje ove italijanske nego domaće piškote).
Uzimam obruč okruglog pleha kome se otključava dno
prečnika 21 cm, i postavljam ga na dezertnu staklenu tacnu za tortu.
Za tortu je potrebna 1 manja konzerva ananasa isečenog
na kockice u kojoj ima 340 g ploda (konzerva od 565 g). Treba ocediti ananas te
sačuvati sok jer se u njemu natapaju piškote, a kada nestane soka uzeti hladno
mleko za natapanje piškota.
Unutar obruča, dakle po dnu i naokolo poređati
natopljene piškote.
Onda umutiti najlepši krem - lep kao Vesnin san.
Prvo se muti:
250 g šlaga u prahu i
150 ml kisele vode (može i obična voda)
Posebno još umutiti:
1 čašu kisele pavlake od 180 g sa
50 g šećera u prahu.
Sada u umućeni šlag postepeno dodavati umućenu kiselu
pavlaku te umutiti fin krem.
Jednu trećinu krema naneti odmah preko piškota.
Onda poređati po kremu ½ ananasa iz konzerve.
Preko ananasa naneti 1/3 krema.
Poređati natopljene piškote.
I ponovo naneti 1/3 preostalog krema.
Poređati preostalu polovinu ananasa.
I na kraju, rođendansku tortu do vrha napuniti te završiti
sa oko 100-150 g umućenog šlaga u prahu (šlag mutiti sa mlekom), a malo šlaga
ostane za dekoraciju u koju ide samo narandžasta kolačarska boja (a za ostale
ukrase koristim kakao prah i šablon Happy Birthday).
Tortu držati do sutradan u frižideru, a onda je
osloboditi obruča.
Po vrhu dekorisati tortu odmah, a okolo dekorisati po
želji sutra izjutra ako ima potrebe i volje (nisam), pošto je malo oranž
dekorativnog šlaga preteklo (šlag se pojeo uz ovu voćnu sočnu tortu).
Prijatno?
I srećan meni
moj jubilarni rođendan 50 ili mojih prvih pola životnoga veka.
Živeli uz obavezni dezertni dobro ohlađeni šampanjac!
Коментари
Постави коментар