Domaće avlijske neprskane opale jesenje jabuke oguliti,
te po sredini izdubiti i očistiti.
Onda jabuke skuvati u većoj šerpi u koju se pre toga
naspe nešto šećera, 2 kesice vanil šećera i hladna voda.
Kada jabuke omekave (ali ne i da se raspadnu, ali ako
se i raspadnu može da se napravi tufahija na neki svoj dezertni način) rasporediti
ih u dezertne činije.
Oformiti lepe jabučaste podloge sa udubljenjem unutra
u koje će doći slatko punjenje (popareni orasi ili nešto drugo orašasto, samleveno
poput badema, lešnika, itd.).
Uzeti malo soka u kome su se skuvale jabuke te u to
nasuti mlevenih oraha i ubaciti sitno isečene suve kajsije (može i neko drugo
suvo voće poput suvog grožđa ili brusnice, no meni se kombinacija sa suvim kajsijama
dopala do sada najviše).
Nafilovati dobro sve jabuke.
Onda preliti sa još malo preostalog soka sve jabuke i
dobro ohladiti.
Preko hladnih jabuka naneti umućen šlag u prahu (šlag
umutiti sa običnom vodom).
Od ostatka slatkog soka mogu se napraviti izmisliti čak
predivne kokos kuglice u koje dodajem svoje današnje raznorazne kuhinjske ostatke
a dobijam nešto preukusno - pravi delišes.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар