уторак, 21. септембар 2021.

GRIZ KOCKE SA JABUKAMA

 


Umutiti dobro mikserom:

2 jaja i

1 čašu smeđeg šećera (mera je čaša od jogurta, od 180 ml)

Zatim posebno pomešati suve sastojke:

1 čaša mlevenih badema (upalo je i malo lešnika)

1 čaša griza

1 prašak za pecivo

4 kafene kašičice kakao praha

Potom posebno pomešati tečne sastojke:

½ čaše maslinovog ulja

1 čaša jogurta

1 čaša mleka (ubačeno greškom, ali ne fali ništa)

Kada se umute jaja i šećer, dodaju se prvo oni pomešani tečni, a zatim suvi sastojci i sve se dobro sjedini mikserom.

Potrebno je narendati oko 500 g oguljenih jabuka, a pošto koristim sitnije i jabuke srednje veličine, negde oko 10-ak komada ubacujem (možda i više ne brojim, jer jabuka imam u izobilju), te ne merim precizno na vagicu (a što više jabuka to kolač lepši).

U rendane jabuke treba dodati:

1 kesicu vanil šećera i

1 kašičicu cimeta

Pleh pouljiti i pobrašnjaviti, a onda u njemu ispeći dobijeno testo, a peći na 200 stepeni oko 40-45 minuta (kolač je ređi te ga treba dobro istištati).

Dok se kolač peče, potrebno je prokuvati glazuru, a od sledećih sastojaka:

1 šolja mleka (to je ona šolja koja je greškom ubačena u koricu, pa je posle zafalilo mleka, pa se to mleko u glazuri dopunilo vodom)

100 g crne čokolade za kuvanje

50 g margarina

3 kašičice kakao praha

½ čaše smeđeg šećera

Kada se ova glazura prokuva, na tišoj vatri prokuvati sve još oko 2-3 minuta, a onda smaći i prohladiti dok se kolač ne izvadi iz rerne.

Po vađenju kolača iz rerne i još dok je vruć preliti ovom glazurom, pa odmah izbockati po površini viljuškom.

Pustiti kolač tako da se prohladi, a onda ga ubaciti u frižider i ostaviti da se dobro stegne glazura.

Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.

Po vrhu svake kocke može se posuti sa malo mlevenih badema.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

недеља, 19. септембар 2021.

CRNO BELI ROLAT

 



Zamesiti domaćom skuvanom kafom (može i instant kafa) tamnu podlogu, od sledećih sastojaka:

300 g mlevenog biskvita

100 g smeđeg šećera (može i šećer u prahu)

2 kašike kako praha

50 g crne otopljene čokolade za kuvanje

Masu rastanjiti preko kolačarskog papira i premazati belim premazom, a zatim sve urolati.

Beli premaz pripremiti na sledeći način:

Staviti da provri 100 g smeđeg šećera i 50 ml vode.

Smaći sa ringle te u to ubaciti 100 g margarina.

Kad se malo prohladi u sve to dodati:

50 g mleka u prahu i

100 g kokosa

Svuda po tamnoj podlozi rastanjiti beli premaz, zatim urolati, te ostaviti u frižider do sutradan da se stegne.

Sutradan iseći na šnite.

Prijatno!

 

 

четвртак, 16. септембар 2021.

KOLAČ OD ŠARGAREPE


U seckalici samleti na najsitnije 350 g sveže očišćene mrkve (šargarepe).

Posebno izmešati:

250 g belog pšeničnog brašna

1 prašak za pecivo

1 kafenu kašičicu sode bikarbone

½ kafene kašičice morske sitne soli

Umutiti posebno:

4 cela jaja

200 g smeđeg šećera

izrendanu koru od 1 pomorandže

isceđen sok od te iste 1 pomorandže

150 ml maslinovog ulja

U sve ovo sasuti suve sastojke:

brašno i

isitnjenu mrkvu

Okrugli pleh onaj na otključavanje prečnika 25 cm obložiti kolačarskim papirom, a onda u njega sasuti testo, te po vrhu nabacati 2 kašike suvog grožđa posvuda i promešati drvenom čačkalicom.

Pokriti pleh folijom po vrhu, ubaciti u rernu te na 170 stepeni po Celzijusu ispeći sat i po (pečem sat i deset minuta samo, a onda preostalih 20 minuta kolač držim u rerni da se istišti sve dok ne istekne tih sat i po).

Ohlađeno iseći i servirati.

Prijatno!

 

понедељак, 13. септембар 2021.

DEZERT KATRIN

 



Prokuvati, te prohladiti sledeća dva sastojka, a ova čokoladna prohlađena tečnost poslužiće za umakanje piškota:

250 ml mleka i

1 kašika kakao praha

Sledeće što treba učiniti jeste - skuvati fil ili krem, od sledećih sastojaka:

500 ml mleka

2 cela jaja

50 g smeđeg šećera

60 g belog pšeničnog brašna

Kuvani fil smaći sa ringe te u vruće umešati 100 g bele čokolade i 1 vanil šećer, a kada se čokolada sjedini i istopi, ubaciti u fil još 200 g margarina, te sve izmutiti mikserom.

Potrebno je 400 g piškota ili 4 manja pakovanja.

Na tacnu staviti obruč od pleha kome se otključava dno, a zatim umakati piškote i oformiti dno, a isto tako sa piškotama oformiti zid, koji u visinu ide za širinu jedne cele piškote (dakle obložiti stranice piškotama), a onda u sve to sasuti čitavu količinu fila, poravnjati te opet sve završiti još jednim slojem piškota.

Ostaviti 3-4 sata najmanje u frižider da se sve dobro stegne i prohladi.

Umutiti šlag u prahu (200-300 g) i dekorisati po vrhu.

Samleti 2-3 piškote (mogu i da se izrendaju ručno) te tim mrvicama ukrasiti dezert.

Prijatno!

 

 

недеља, 12. септембар 2021.

PASTERIZOVAN KOMPOT OD JABUKA

 



Na red je došla obećana slatka pasterizacija ili izrada kompota od domaćih neprskanih jesenjih jabuka koje su se ove godine od roda ipak polomile i obrodile, a koje treba obrati od Krstovdana, pa sve tako dalje.

Dakle, ovo je pasterizacija koja se izvodi u rerni, te nema one duboke šerpe napunjene vodom kao kod pasterizacije na ringli i nema pamučne krpe po dnu dna šerpe, itd…

Krenimo od početka, a na početku peremo, brišemo i sterilišemo tegle, da budu čiste i uredne, a kad se već tako lepo spreme tegle (u najveći pleh od rerne staje 15 većih tegli onih od 720 ml zapremine), potrebno je oguliti i naseckati što više svežih jabuka.

Isečenim jabukama punimo teglu do vrha, a onda je pritisnemo plastikom koja služi da se sadržaj ne podiže iz tegle pri dosipanju tečnosti. I kad su pritisnute i tako dobro napunjene jabuke u tegli, onda u svaku teglu dalje treba nasuti samo po jednu supenu, a dakle jelovnu veliku kašiku belog šećera (kod kiselijih vrsta voća staviti 2 kašike šećera), a onda se sipa hladna obična voda do vrha.

Poklopci se malo sterilišu alkoholnim sirćetom te prebrišu pamučnom krpom umočenom u to alkoholno sirće i to iznutra brišemo poklopce.

Zatim se svaka tegla dobro zavrne poklopcem (ovde se tegle neće prevrtati naopako ni natraške, već sve ostaje kako i jeste, a u rerni do sutradan onako kako i ubacimo u rernu), tako da ima jako malih nijansi u različitosti između pasterizacije na ringli i one koju izvodimo u rereni, te treba odabrati svoju olakšavajuću zlatnu nit pri ovom radu.

Najveći pleh od rerne (dakle suv pleh, bez ikakve krpe i dolite tečnosti) napuniti zatvorenim teglama, i tako sve ubaciti u hladnu pećnicu,  a onda okrenuti prekidač na šporetu na 90 stepeni po Celzijusu, i pošto zatvorite vrata od rerne, odbrojite tačno sat i po na časovniku.

Po isteku jednog punog sata i još 30 minuta, rerna se fino isključi na nulu, i tako se sve ostavi do sutradan, da se ohladi (ovde se tegle neće ušuškati u pamučnu krpu kao kod pasterizacije na ringli).

Sutradan tegle složiti na police u špaizu – tamo gde čuvamo zimnicu, na hladnom i tamnom mestu.

Ovako se može napraviti kompot od raznih vrsta voća, kad ga ima i kad rodi: od višanja, trešanja, krušaka, breskvi, kajsija, šljiva, dunja, grožđa, itd…

Možda bude i nekih novih vrsta kompota.

Prijatno!

 

 

PASTERIZOVANI KORNIŠONI

 


Berba 100% organskih kornišona, a u našoj “Hirošimi”, polagano se zahuktava i kreće uprkos svim ekstremnostima kojima smo izloženi ove preteške ratarske godine, počev od raznoraznih nestašica, zavrtanja, itd... Doduše, nije se mnogo danas nabralo, ali dovoljno za jednu manju teglice, a tako to počne - zrncima, jer zrno po zrno, da bi čovek ratar crnih ispucalih natečenih ruku, stigao do svoje bele pogače...

A kako pasterizovati kornišone, pojasniću na primeru duplo veće tegle, koje očekujem da napunim narednih dana - tegle one koju zovemo tegla od jedan kilogram, a u koju stane kako na dnu dna iste piše tečnosti oko 720 ml.

Kako objasnim za samo jednu teglu, tako se isto čini i sa mnogo više tegli, ali tek kad se nakupi kornišona (on irastu u kolima i nakupi se plodova 2-3 dana, a nabrano čuva u frižideru, a onda dobijena količina pasterizuje).

Zapravo, tegle treba da budu besprekorno čiste, dobro oprane, lepo isprane, osušene, a pre nego počnete u tegle pakovati kornišone, potrebno je da ih na kratko ugrejete u blago zagrejanoj rerni ili plotni.

U prohlađene tegle posložiti kornišone, tako da nema mnogo lufta i praznog slobodnog prostora, što bolje sabiti kornišone jedan do drugoga, a zatim u svaku tegli sipati sledeće sastojke:

1 kafena kašičica belog šećera

1 kafena kašičica morske sitne soli

1 čašica od 0,3 alkoholnog sirćeta (ja sam stavila jabukovo kupovno, jer je alkoholno prejako)

mala zrnca bele slačice (ili neki drugi začin)

I tako dobro napunjenu teglu, a svim gore navedenim, treba zaliti običnom hladnom vodom (srećan je onaj kome vodu ne zavrću u XXI veku ovako bedasto kao nama čitavo ovo ratarsko leto),  a tegle se pune običnom hladnom  vodom, do vrha, a onda se zatvore poklopcem, koji je potrebno dobro zavrnuti i stgenuti kao kad se stegne svaka slavina da iz nje ne kapne ni kap vode nasušne, itd…

Sada tako spremne napunjene tegle poređati treba u dublju šerpu ili lonac, ali dno dna te šerpe, a pre svega toga, pokriti pamučnom krpom, jer tegle treba da dodiruju krpu svojim dnom dna,  a zatim ispuniti tu dublju šerpu u kojoj izvodimo pasterizaciju hladnom vodom sve dok visina stuba tečnosti ne dođe do ispod nivoa zavrnutog poklopca.

Te tegle se sada kuvaju i zagrevaju postepeno na toploj ringli uključenoj na trojku, ali kad voda u šerpi provri, smanjiti ringlu na 2,5 i sve kuvati ravno 10 minuta.

Nakon toga tegle se povada iz vode, iz šerpe, i onda se svaka tegla okrene naopako, naglavačke, natraške, tako da sada svojim vrhom tegla, tj. svojim dobro zavrnutim poklopcem dodiruje samo dno dna, a onda se sve te tegle ušuškaju u jednu pamučnu krpu i ostave tako do sutradan da se sve samo po sebi, a postepeno prohladi.

Ohlađene tegle spakovati na police u ostavu za čuvanje zimnice.

Pasterizacija se može uraditi i na drugi način (pasterizacija u reni, sve isto se uradi osim onog postupka na ringli, pa umesto na ringlu, tegle odlaze u rernu na 90 stepeni po Celzijusu i pasterizuju se ravno 90 minuta, na 90 stepeni), a upravo kakav je taj drugi način, pokazaću ubrzo (bilo bi i pre, da nije nestašice i zavrtanja  vode) na primeru slatke pasterizacije, kada se može ostavljati sijaset voćnih kombinacija i praviti divan kompot.

Ovo bi bio prvi način slane i kisele pasterizacije.

Prijatno!

 

OVSENI ŠTAPIĆI

 


Još jedna verzija integralnih slanih štapića, a ovoga puta od integralnog ovsenog brašna.

Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

1 manja kafena šoljica maslinovog ulja

1 manja kafena šoljica kisele vode

1 kašičica sitne morske soli

1 prašak za pecivo

šaka semenki (miks koji sami napravite, a u koji ide od svega po malo: sirovi suncokret, susam, cela zrnca lanenog semena i čija semenke)

kesa integralnog ovsenog brašna od 500 g (postepeno dodavati brašno, dok se testo ne zamesi onako, a kako dalje može da se rasklagija, a za ove štapiće potrebno je više od 350 g brašna, a od 500 g ostane nešto malo)

Testo odmah rastanjiti te iseći štapiće, koje zatim treba ispeći između 190-200 stepeni (ovseno brašno je bleđe i lepljivije u poređenju sa ražanim te štapići ostaju svetlije boje i nakon pečenja).

Prijatno!

 

 

субота, 11. септембар 2021.

ARAPSKA JABUKA TORTA

 



Skuvati fil, pa dobro ohladiti, a od sledećih sastojaka:

1 kašika gustina

50 g smeđeg šećera

1 celo jaje

1 vanil šećer

250 ml mleka

Umutiti testo od sledeći sastojaka:

2 jaja

100 g smeđeg šećera

1 vanil šećer

100 ml mleka

200 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)

1 prašak za pecivo

U ovo testo dodati 2-3 manje neoguljene crvene jabuke (ili jednu veću jabuku) isečene na sitnije kockice.

Ovo testo sasuti u okruglu tepsiju (malo je pouljiti i pobrašnjaviti pre ovoga) čiji prečnik treba da bude najmanje 27 centimetara, a kako bi torta ispala nešto tanja (no ja sam uspela da sve ispečem i u manjoj tepsiji prečnika 25 cm).

Ohlađen fil sasuti u dekorativnu šlag kesu ili u običnu najlon kesu koju pri dnu treba malo probušiti (kesa za zamrzivač) i tako ovim žutim filom, a počev od centra tepsije i već sasutog testa ispisati spiralne kružnice po čitavoj površini kolača ostavljajući između spirala malo razmaka i testa te tako prolaziti sve istim tragom više puta, a dok sav fil iz kese se ne utroši.

Ispeći kolač na 180 stepeni oko pola sata.




Pečeno i prohlađeno može se posuti prah šećerom, ali i ne mora.

Prijatno!

 

PRŽENE BUKOVAČE



Bukovače usoliti, i pustiti ih na krtako, da malo puste vodu, a onda ih ocediti.

Zatim na zagrejano ulje, a u tiganj sa poklopcem sasuti bukovače te smanjiti ringlu na tiše, te pod poklopcem, a uz povremeno mešanje upržiti bukovače natenane i bez žurbe.

Dodati za vreme prženja šaku seckanog belog luka i vezicu svežeg lišća peršuna.

Prijatno!

 

петак, 10. септембар 2021.

SLANA INTEGRALNA PALAČINKA

 


Odlična ideja za doručak, da ne bude počet svaki dan beskvasnim hlebom, tu je i ova brza, a jednostavna priprema, a potrebno je samo umutiti sledeća 4 sastojka (još uveče se može palačinka ispeći, ostaviti poklopljena između dva tanjira, te jutro dočekati spremno, samo nafilovati po želji):

1 celo jaje

50 ml hladnog mleka

malo sitne morske soli i

3 kašike integralnog ražanog brašna (može i neko drugo brašno, ali obavezno integralno)

Od ove umućene mase u većem tiganju, a na malo zagrejanog ulja ispeći palačinku sa obe strane.

Po želji palačinku premazati (recimo ćurećom paštetom) i garnirati nekom od salama (kolutići fruštuka ili kulena ili sudžuka), a potom u sve to ubaciti dosta svežeg povrća (naseckana crvena paprika ili čeri paradajz, može i oboje), te urolati i kvalitetno  doručkovati (ovakav obrok dobro zasiti, a za naredna 3 sata, sve do prve užine).

Prijatno!

 

четвртак, 9. септембар 2021.

SOČNA PILEĆA PRSA

 


Tri komada pilećih prsa raseći uzduž preko pola i napraviti kao otvorenu knjigu, a onda sve to pobiberiti, posuti alevom paprikom, origanom, svežim bosiljkom, malo posoliti te preliti sa malo maslinovog ulja.

Zatim iseći na tanje kružiće šaku čeri paradajza, a onda i kačkavalj iseći na tanke listiće.

Po začinjenom mesu poređati kružiće čeri paradajza i listiće kačkavalja, a onda preklopiti ili zatvoriti tu načinjenu otvorenu knjigu od mesa, dakle vratiti rasečeni poklopac preko donjeg poklopca.

Meso složiti u pleh obložen kolačarskim papirom, ali malo pouljiti pre toga dno,  a onda meso zaseći ukoso po vrhu i načiniti mu rezove ili džepove, a kako bi disalo za vreme pečenja.

Pomešati u jednu zdelicu začine:

morska sitna so

mleveni crni biber

aleva slatka paprika

origano

sveži listići bosiljka balzamiko

maslinovo ulje

Ovim premazati meso po vrhu i ispuniti udubljenje svakog načinjenog reza.

Ispeći meso u reni na 200 stepeni po Celzijusu oko pola sata, ali na 5 minuta pre kraja pečenja izvaditi meso iz rerne, i posuti sa nešto narendanog kačkavalja, te sve opet vratiti u rernu i još nekih 5-7 minuta zapeći, tek toliko da kačkavalj počne da rumeni.




Jelo garnirati sa što više svežeg organskog povrća (zelena i žuta paprika, ljubičasti luk, krastavac kornišon).

Prijatno!

 

 

JABUKOVO SIRĆE



Ovo je recept za jabukovo sirće koje je najpre lek, a tek onda ono nešto čime bi se zakiselila jedna salata.

Još kod vinskog sirćeta objašnjeno je zašto treba pokušati praviti sirće od svoje domaće neprskane jabuke, ne tražeći, a kako bi bilo očekivano šumske divlje opore i šture, nedostupne plodove (njih ostavimo šumskm životinjama neka se nečim prehrane).

Dakle, potrebnoje nabrati, oprati, ali ne guliti 3-4 kilograma jabuka i sitno ih dalje narendati ili iseckati u seckalici te sasuti u plastičnu kačicu. Po vrhu naseckati krupnije, a tanje kriške jabuka i sve dobro sabiti, a onda poklopiti jednim većim tanjirom i odozgo pritisnuti većom staklenom teglom koju treba napuniti vodom i zatvoriti poklopcem (tegla ovde ima ulogu tega, da pritisne sadržaj kako se pri dosipanju vode ne bi podiglo sve na površinu i tako pobuđavilo).

Posebno prokuvati 5 litara vode i 250 g belog šećera, a onda dobro ohladiti.

Tom prokuvanom vodom preliti jabuke, a onda sve povezati pamučnom krpom te ostaviti u podrumu ili nekom drugom objektu tamo gde je stalno skoro jedna te ista temperatura i gde nema naglih variranja, a poželjo je da ima sunca bar malo u tom prostoru i svetla.

Ovako povezano sirće treba držati od 10, do 15 dana (ja ću držati 15 dana), a može i duže, jer za to vreme sok će vriti, i tek kada se izbistri voda (voda ostaje bistra sve vreme i nema buđanja), procedi se sve kroz gazu, a onda se naspe u čiste, suve, oprane flaše, pa zatvori svaka flaša tamponom načinjenim od gaze ili sterilnom vatom (ja ću opet sve zatvoriti komadićem ubrusa, kao kod vinskog sirćeta) i ostaviti na stalažu za zimnicu. Recept dalje kaže (a recept je dobijen od jednog višeg stručnog savetnika sa Instituta za prehranu u nas, ali nekada jako davno; svi recepti su iz istog izvora i vinsko sirće i vino od kupina) da čak naredna 2 meseca ovo sirće vri, a kad uzvri onda treba flaše zatvoriti čistim čepom (od ove količine ispadne skoro 5 litara sirćeta, koje je blago i može se popiti svaki dan po čaša nerazblaženo; pitko i nema potrebe da se zasladi).

Jabuke koje ste procedili ne treba baciti, jer od njih se pravi lekovita kaša (o tome nešto kasnije, kad sve to tako po recepturi uspe, a kroz meseca dva oko Mitrovdana).

Za sada dovoljno da ima jabukovog sirćeta prvo za lek, a onda može i za salatu (ovo sirće više treba piti, jer nije onako jako kao svako kupovno industrijsko sirće, a nema aditiva, nema vinobrana, ni konzervansa).

Prijatno!

 

среда, 8. септембар 2021.

INTEGRALNI ŠTAPIĆI



Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

350 g integralnog pšeničnog brašna

1 manja kafena šoljica maslinovog ulja

1 ista takva šoljica kisele (mineralne) vode

1 kafena kašičica sitne morske soli

1 prašak za pecivo

2 kašike semena lana (celo seme)

Odmah razvući testo, posuti sa što više suncokreta, još malo preći oklagijom, a kako bi se suncokret primio za testo, te onda sve iseći na tanke štapiće.

Ispeći između 190- 200 stepeni.

Prijatno!

 

уторак, 7. септембар 2021.

DEZERT

 



Za ovaj dezert bez pečenja, potrebno je oko 300-400 g keksa po želji (čokoladni čajni kolutići ili neki drugi) i 4-5 većih banana.

Skuvati fil od sledećih sastojaka:

500 ml mleka

100 g smeđeg šećera

30 g belog brašna

25 g mleka u prahu

25 g kako praha

1 kesica vanil šećera

U vruć i skuvan fil umešati 20 g margarina.

U dublji, a manji pleh ređati:

nadrobljen keks skroz po dnu

1/3 skuvanog fila

banane isečene na kolutiće

1/3 fila

izdrobljen keks

banane isečene na kolutiće i

preostalu 1/3 fila

Po vrhu posuti mlevenim keksom (samleti par čajnih čokoladnih kolutića).

Ohladiti u frižideru.

Prijatno!

 

понедељак, 6. септембар 2021.

PERECE SA SIROM

 



Ove perece zamesiti treba od samo 3 sledeća sastojaka:

250 g omekavljenog margarina

250 g sira (starog zlatarskog slanog) i

250 g belog pšeničnog brašna

Pošto ste zamesili testo, odložite ga odmah u frižider da odstoji najmanje 2 sata.

Po isteku 2 sata razvući testo na debljinu oko 1 centimetra, te modlicom za perece povaditi perece.

Poređati ih u pleh obložen kolačarskim papirom.

Umutiti 1 žumace i time po vrhu premazati svaku perecu.

Zatim po vrhu posuti kimom.

Ispeći na 190 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

 

 

субота, 4. септембар 2021.

INTEGRALNE PERECE

 


Zamesiti beskvasno, a posno testo, od sledećih sastojaka:

350 g integralnog pšeničnog brašna

1 manja šoljica za kafu - maslinovog ulja

1 manja šoljica za kafu - piva

1 kašičica sitne morske soli

1 prašak za pecivo

Odmah rastanjiti testo te modlicom za perece povaditi perečiće.

Poslagati u pleh obložen papirom, a zatim premazati uljem po vrhu svaku perecu i posuti sa što više susama i kima.

Ispeći između 190-200 stepeni.

Prijatno!

 

петак, 3. септембар 2021.

SLATKI ROLAT OD JABUKA

 



Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

2 jaja

50 g smeđeg šećera

1 vanil šećer

100 ml maslinovog ulja

1 prašak za pecivo i

300 g belog pšeničnog brašna

Testo odmah podeliti na 2 loptice, te svaku tanko razvući.

Svaku koru zatim premazati džemom, a po rubovima razvučenih korica poređati tanje kriške sveže oljuštene jabuke, te zatim urolati sve u rolat za širinu  poređanih jabuka.

Dva rolata smestiti u pleh obložen kolačarskim papirom, te po vrhu izbockati dobro viljuškom.

Ispeći na 200 stepeni oko 20-ak minuta.

Ohlađeno iseći na trougliće, a poželji može se posuti prah šećerom.

Prijatno!

 

среда, 1. септембар 2021.

TORTA OD JABUKA

 



Jabuke oljuštiti, iseći na kriške, a zatim sve posuti sokom od isceđenog jednog limuna, te promešati i odložiti sa strane.

Mikserom umutiti biskvit od sledećih sastojaka:

3 jaja

120 g smeđeg šećera

1 kesica vanil šećera

100 ml mleka

80 ml maslinovog ulja

220 g belog pšeničnog brašna

1 kesica praška za pecivo

prstohvat morske sitne soli

Pleh izmazati dobro margarinom, pa svuda po dnu tog istog pleha posuti 2 kašike smeđeg šećera, te preko toga poređati ravnomerno jabuke i na kraju sve preliti umućenom masom biskvitnom.

Ispeći kolač na 170-180 stepeni oko 35 minuta.

Hladno posuti prah šećerom, iseći te poslužiti.

Prijatno!